*Nettavisen* Nyheter.

Smykket seg opp med tyvgods

En av de 31 rumenerne som ble tatt for innbrudd i Oslo gikk med en gullring med sju diamanter - stjålet i Norge for seks år siden.

16.02.08 10:03

(iOslo.no) Så langt er rundt ti av de 31 rumenske statsborgerne vist ut av landet, og flere utvisninger er ventet. Politiet har drevet intensiv etterforskning mot rumenerne og har hatt mange avhør.

Bar stjålne smykker
Flere av rumenerne som ble arrestert, bar selv smykker de hadde stjålet. En av kvinnene hadde på seg en gullring med sju diamanter. Den stammet fra et innbrudd så langt tilbake som 2002.

- Mange av smykkene vi har funnet er tatt fra tyvene selv. De har båret smykker de trolig selv har stjålet, sier politiadvokat Mona Brandmo på Majorstua politistasjon til iOslo.no.

Smykkene og gjenstandene politiet fant sjekkes nå opp mot gjenstander som er meldt stjålet. De har beslaglagt nærmere 200 stjålne gjenstander, og verdien overstiger trolig en million kroner. Alt dette sjekkes nå opp mot anmeldte innbrudd. Gjenstandene politiet fant var bakt inn i brød og gjemt i suppekjeler.

- Selger de beste varene
- Vi har nye treff på tyvegodset hver dag, og det begynner å komme opp i et tosifret antall saker i og rundt Oslo. De beste varene de får tak i selges, mens en del også sendes tilbake til hjemlandet, sier hun.

Tyvegodset ble funnet i en buss på Bussterminalen, og to leiligheter i Oslo - henholdsvis på Majorstua og Ullevål. 31 rumenere, flere i familie med hverandre, ble satt i varetekt. Den yngste er 27 år gammel, den eldste er 57, og det er både menn og kvinner.

Mange av de fengslede rumenerne har opplyst at de er sigøynere, som er kommet til Norge for å spille trekkspill, tigge og få seg strøjobber. De fleste kjenner hverandre.

- Merker nedgang
Etter at rumenerne ble satt i varetekt har etterforskerne på Majorstua politistasjon merket nedgangen i antall innbrudd i boliger. Nå er det et par meldinger om dagen, en kraftig nedgang fra i fjor.

- Vi har merket at antall grove tyverier fra bolig har stupt mens disse personene har sittet i varetekt, sier Brandmo.

- Vi har fått bekreftet det vi trodde, at det kommer rumenere til landet med den hensikt å tjene mest mulig penger på kortest mulig tid. Men vi har satt en stopper for disse personene, og er fornøyde så langt med det vi har fått til. Men noen av dem vi har tatt inn er fattige mennesker på bunnen av rangstigen i Romania. Mange av dem er analfabeter som knapt kan skrive sitt eget navn, sier Brandmo.

Les flere nyheter på iOslo.no

Annonsebilag