Snakket med død mor

Shahzad Khan (30) som er siktet for drapet på sine tre søstre, hadde vrangforestillinger.

03.10.06 09:59

- Fastlegen proppet i ham piller, men jeg mente at broren min trengte profesjonell hjelp. Gradvis gikk det opp for meg at han var alvorlig syk. Jeg forsto det da han begynte å snakke ut i løse luften. Han trodde han samtalte med moren vår som døde for 12 år siden, sier Khans bror til Aftenposten.

GRATIS OPPSETT: Les Nettavisen på mobil

Krevde innleggelse
Broren krevde flere ganger at Shahzad Khan skulle legges inn til psykiatrisk behandling. To ganger gikk han til brorens fastlege med krav om innleggelse til psykiatrisk behandling.

Ifølge VG gikk Khan til jevnlig behandling ved Grorud distriktspsykiatriske senter, men dukket aldri opp til den siste behandlingstimen.

Shahzad Khan skulle denne uken tilbake i jobb etter lang tids sykemelding.

Det siste året har han i lange perioder ikke kunnet jobbe på grunn av psykiske problemer.

Khans advokat Truls Dramer sier mannen fortsatt er i sjokk, og at han er innlagt til utredning ved Dikemark sykehus.

Ifølge advokaten husker ikke 30-åringen at han tok livet av sine søstre. Han skal derfor ha fått anfall da han forstod hva han var siktet for.

Kjæreste i Norge
Mandag morgen ble det kjent at to av jentene tidligere har blitt knivstukket.

Den gang var det fetteren til jentene, som var gift med den eldste av dem, som knivstakk sin kone ni ganger. I dette angrepet ble også den mellomste søsteren stukket.

Saken havnet i Oslo tingrett. I dommen står det at kvinnen ikke hadde turt å motsette seg ekteskapet av frykt for faren og den eldste broren.

Etter skilsmissen ble den eldste søsteren kjæreste med en profilert person i det pakistanske miljøet i Oslo. Kvinnen planla også å flytte fra familien, og hadde fått tilslag på kjøp av leilighet på Grorud, melder TV 2.

To personer sier til Nettavisen at det også var en konflikt med den mellomste jenta som utløste konflikten. Hun ønsket ikke å gifte seg med en person som var funnet til henne i Pakistan.

Den ene kilden sier også at den mellomste søsteren også hadde en kjæreste i Norge som ikke familien hadde godkjent.

- Det er et æresdrap

En 22 år gammel venninne av de drepte søstrene sier til TV 2 at det dreier seg om et æresdrap.

- Det er et æresdrap. De ville ha et ordentlig liv. Storebroren satt og bestemte over dem, sier hun til TV2 Nyhetene

Se intervjuet på web-TV her.

Den ene søsteren hadde kjøpt seg leilighet og de hadde sikkert planer om å flytte sammen.

Kvinnen sier familien hadde planer om å dra til Pakistan, noe søstrene ikke ville være med på.

Hun mener derfor at drapene var planlagt.

- Brødrene ville at de skulle dra til Pakistan for å gifte seg der. Og det ville ikke de. Da hadde han sikkert planlangt å drepe dem, sier den 22 år gamle venninnen.

- Sverter familien

Broren til Shahzad Khan benekter overfor Aftenposten at søsterens flyttingen skal ha vært grunnlag for konflikt.

Han benekter også at det dreier seg om et æresdrap.

- Han er den eldste av oss syv søsken og han har hjulpet meg og min yngre bror med å skaffe leilighet. Vi var også enig om at våre voksne søstre skulle få seg leilighet med bistand fra familien. Vi støtter hverandre, men mange vil nå sverte familien, sier broren og hans slektninger til Aftenposten.

- Sviktet av helsevesenet
Til VG viser 29-åringen tydelig irritasjon over at begrepet æresdrap har dukket opp i saken.

- Lillesøsteren min på 13 år vokste opp i armene til min nå drapssiktede bror. Hvordan kan tredjepersoner nå sitte på TV og snakke om hva min familie gjennomgår nå? Jeg har miste tre søstre, og jeg har også mistet broren min. Hvordan kan Herge Storhaug og politikere som er ute etter å sanke stemmer, sitte i debatter og analysere hva som har skjedd med oss. Vi er sviktet av helsevesenet! Det er bakgrunnen for tragedien vi har havnet i, sier 29-åringen til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.