RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/Tor Erik Schrøder

Snøen ga millionsmell

Sist oppdatert:
Snøkaoset på Sørlandet har kostet millioner. Sjekk hva regninga kommer på her.

I takt med at de store snømassene smelter i mildværet på Sørlandet, blir også skadeomfanget avdekket. Over 350 skader på biler og bygninger er foreløpig meldt. Skadene beløper seg til rundt 15 millioner kroner, viser beregninger Kanal 24 har foretatt.

Forsikringsselskapene forventer at tallene vil stige betydelig de nærmeste dagene.

Flest bilsaker
Flertallet av skadene gjelder biler, mens 45 prosent dreier seg om ulike skader på bygninger. Erstatningsutbetalingene blir anslått til minst 15 millioner kroner. Det betyr at hver skade beløper seg til 43.000 kroner i gjennomsnitt.

Tallene er basert på beregninger gjort av Kanal 24 basert på tall fra de tre største selskapene, If, Gjensidige og Vesta.

Selskapene har en samlet markedsandel på 72 prosent, ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon. Tallene gjelder innrapporterte skader på biler og bygninger i perioden 20. februar til og med 28. februar. Det var i denne perioden snøværet var på sitt verste.

- Mindre enn fryktet
Skadeomfanget er langt mindre enn forsikringsselskapene hadde fryktet. Direktør Arne Otto Skaug i Gjensidige mener kundene skal ha mye av æren for dette:

- Folk har vært påpasselige med blant annet å rydde takene for snø, og generelt vært flinke til å forebygge skader.

Men han mener man fortsatt må være oppmerksomme på nye farer:

- Første bud er å måke taket, for de det gjelder. Vekten kan bli enorm når snøen blir våt, noe som øker faren for at taket kan kollapse. I tilegg er det nå viktig å holde sluker, bekker og renner åpne, slik at smeltevann ledes bort fra bygningen. På den måten kan man unngå store vannskader, sier Skauge.

Forventer økning
Samtlige selskaper Kanal 24 har vært i kontakt med forventer en betydelig økning i antall skader de nærmeste dagene. Dette skyldes at mange ennå ikke har avdekket skader på biler, hus og hytter. I tillegg vil våt, tung snø og smeltevann utløse nye skader. Men til tross for dette vil det ikke bli en økning av forsikringspremiene, ifølge IF Skadeforsikring.

- Dette må man alltid se over tid. Selv om det har vært ekstremvær, fører ikke det til noen umiddelbar økning av forsikringspremien, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland til Kanal 24.

Til tross for mange materielle skader, er det ikke meldt om alvorlige personskader som direkte følge av uværet på Sørlandet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere