RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2

Snøfonn stopper turistene

En farlig snøfonn gjør at den viktigste veien til et av Norges mest besøkte turiststeder er stengt. Turistene fortviler.

Stavbrekkfonna er hvit, henger høyt og skaper sinne og frustrasjon i Geiranger.

Vanligvis forsvinner fonna i midten av mai, slik at veien kan åpnes rundt 17. mai. Men i år er det ekstreme snømengder, og veien er stengt mye senere enn vanlig.

En busslast med russiske turister kom nylig til veikrysset på toppen av Strynefjellet. De hade sett fram til besøket på et av Norges mest kjente turiststeder - Geiranger noen kilometer unna.

Men det ingen har fortalt dem, er at snøfonna oppe i fjellsiden skal ødelegge hele turen. Rasfaren er enorm, og det er livsfarlig å passere under.

Nede i Geiranger sitter campingplasseier Thomas Grande og venter på turistene som ikke kommer fram.

- Vi er klare til å ta imot folk, og har veldig god plass, men det er nesten ikke folk. Det hadde det vanligvis vært en fin dag i juni, sier han til TV 2 Nyhetene.

I år henger fonna der uvanlig sent, og hoteller i hele regionen taper millioner fordi turistene må snu.

- Det vi gjør er å selge en turistattraksjon som vi ikke kan levere, så de blir fryktelig lei seg. I tillegg skjønner de ikke at den lille snømengden der i turistnasjonen Norge i 2005, cirka 40 år etter at mennesket kom til månen ikke klarer å få ned det som ligger der. Det har de nesten ingen forståelse for, sier Are Bergheim, vert på Grotli høyfjellshotell, til TV 2 Nyhetene.

Spreng fonna ned, mener turistnæringen. Men både skredeksperter og Vegvesenet mener det vil bli vanskelig. Snøen er tung og våt og vanskelig å sprenge.

- Den eneste løsningen på lang sikt er tunnel, og da snakker vi om store kostnader på 30 millioner kroner, sier Kjell Seim, distriktssjef i Statens vegvesen i Gudbrandsdalen.

Dermed må den russiske guiden gi beskjed om at det ikke blir noen tur til Norges mest kjente fjord.

- Det er veldig synd for oss. Det er en av hovedattraksjonene på turen og programmet vårt er veldig tett, og vi har ikke tid til å dra rundt, sier guiden Irina Oloanova.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere