RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snøhvit hett tema i Stortingets oljedebatt

Statoils overskridelser på Snøhvit blir et hett tema når Stortinget debatterer regjeringens oljemelding mandag kveld. Flere presser på for at selskapet skal legge fram en ny plan for utbygging og drift av gassfeltet.

Senterpartiets Inger S. Enger la mandag morgen fram et forslag om at Stortinget skal be regjeringen sørge for at det legges fram en revidert plan for utbygging av drift i tråd med petroleumslovens paragraf 4-2.

Denne paragrafen sier at dersom et utbyggingsprosjekt på norsk sokkel endres under bygging, kan myndighetene kreve en ny plan for utbygging og drift. I forrige uker ble det kjent at det er budsjettoverskridelser på 12 milliarder kroner.

Det er lite trolig at flertallet støtter forslaget. Både Høyre og Arbeiderpartiet gjør det klart overfor NTB at det vil være å overreagere hvis de stemmer for et slikt forslag.

Før debatten har olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) bedt om utvidet taletid for å gi en egen redegjørelse om Snøhvit-feltet. Etter det TV 2 Nettavisen har fått opplyst, vil Steensnæs tre opp på Stortingets talerstol ved 18-19-tida i ettermiddag.

- Vi vil høre redegjørelsen fra Steensnæs før vi trekker noen endelig konklusjon om forslaget fra Sp. Det kan imidlertid bli nødvendig å be om en skriftlig og grundig gjennomgang fra Olje- og energidepartementet og Snøhvit, sier Bror Yngve Rahm (KrF) til NTB.

Leif Frode Onarheim (H) mener forslaget fra Sp er lite realistisk, men vil støtte et forslag om en grundig gjennomgang av hele prosjektet.

Sosialistisk Venstreparti kan tenke seg å stemme for forslaget fra Sp.

- Vi vil vurdere det etter statsrådens innlegg. I utgangspunktet er vi positive, sier Hallgeir H. Langeland.

Han minner om at det var stortingsflertallet og den daværende Ap-regjeringen som fikk vedtatt utbyggingen mot SVs stemmer.

- Derfor bør også Ap bære sin del av ansvaret. Det viser seg at kritikken vi kom med mot utbyggingen var betimelig, sier Langeland til NTB.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere