*Nettavisen* Nyheter.

Snikfilmende nabo må i fengsel

Foto: (Scanpix)

En absurd nabokrangel utviklet en så usannsynlig voldsspiral, at 55-åringen måtte sette opp skjult kamera.

26.10.06 21:04

Etter 100 politi-uttrykninger og 124 anmeldelser har en særdeles bitter nabokrangel på Fantoft i Bergen fått en endelig avgjørelse. Kanskje.

Drapstruet 16-åring
Bergen tingrett både frifant og dømte en 55-årig bergenser torsdag. Mannen var tiltalt for ulovlig overvåkning av naboeiendommen, drapstrusler mot den da 16 år gamle nabogutten og plagsom atferd.

Saken har sitt utspring i en vanvittig nabokonflikt som startet bare få dager etter at nabokvinnen og sønnen flyttet inn i huset ved siden av 55-åringen, sommeren 2002. Det som først startet som en krangel om grenseoppgang og gjerder, har med årene utviklet seg til å bli en bisarr voldsspiral, hvor besøksforbudene har haglet begge veier.

Snikfilmet nabohuset
De mange voldsepisodene gjorde at mannen gikk til innkjøp av overvåkningsutstyr som han plasserte både skjult og synlig rundt på eiendommen sin. Ifølge ham måtte han beskytte seg og sitt mot den rabiate nabofamilien.

Men snikfilmingen helte bare bensin på bålet, og nabokvinnen gikk sammen med sønnen amok i mannens hage mens de knuste både lyskastere og kameraer med jernstenger. Begge to ble dømt for skadeverket i sommer.

Ropte ut dom
Det var ikke første gang nabosønnen var blitt straffedømt. Og takket være 55-åringen vet også hele nabolaget hva gutten ble dømt for, etter at han stilte seg i gaten og leste høyt detaljer fra dommen. Høytlesningen fikk nabogutten til å se rødt og snart var han og en kamerat ute og filleristet 55-åringen.

Nabofamilien gikk til anmeldelse av 55-åringen for 58. gang. Til slutt inneholdt listen både ulovlig overvåkning, plagsom provokasjon, trusler og brudd på besøksforbud.

Bergen tingrett mente både 55-åringen og nabofamilien måtte ta sin del av skylden for den ekstreme retningen nabokrangelen har tatt. Men dommerne hadde også forståelse for at mannen følte det var nødvendig å beskytte seg selv ved hjelp av overvåkningskameraer. Likevel ble han dømt for ulovlig snikfilming og overvåkning.

Fremprovosert
Derimot ble han frifunnet for flere tilfeller av plagsom atferd, fordi tingretten mente mange av episodene var framprovosert av nabofamilien.

Men retten var ikke nådig da den skulle beskrive den bitre nabostriden i dommen.

Legger skylden over hekken
«Konflikten har påført det offentligee betydelig arbeid og omkostninger. Det har ikke framkommet noe som kan tyde på at tiltalte har innsett at han selv er medvirkende til å holde konflikten gående, han synes å legge all skyld på den annen part.» heter det i dommen.

For at mannen skulle innse alvoret, ble han dømt til ubetinget fengsel i 30 dager, mens 90 dager ble gjort betinget. Han må også leverere fra seg store mengder med overvåkningsutstyr, deriblant kamera med infrarødt lys og en miksepult.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.