*Nettavisen* Nyheter.

Snøkaos i nord - skredfare i vest

Foto: Anita Arntzen (Nordlys)

Vinterens ekstremvær har forflyttet seg nordover.

24.02.09 14:07

Tirsdag var det snøkaos i Nord-Norge og på Vestlandet er skredfaren stor. Nordlys melder om flere stengte veier i Troms, etter et stort snøfall natt til tirsdag.

Sjekk været der du bor

Få været på mobil

- I dag har det blåst sterk kuling i Nord-Norge, men det har minket noe utover dagen og det gjør det også i morgen, sier Isabella Martinsen hos Storm Weather Center.

Det fortsetter med nedbør vest for Lindesnes og nordover til og med Vest-Finnmark. Det gjør at skredfaren stadig blir mer overhengende flere steder langs norskekysten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hartmann, Anders (SCANPIX)

Mildvær i vest
- En kombinasjon av nedbør og vind øker skredfaren mest. Sterk vind alene øker skredfaren i områder med le, men også kraftig temperaturstigninger øker skredfaren. Lange perioder med stabilt kaldt vintervær kan føre til at det utvikles svake lag nede i snøen, forklarer Martinsen.

Ytre strøk av Vestlandet er mest utsatt for skredfare, på grunn av mildvær. Indre strøk har fortsatt minusgrader og da er ikke faren like stor.

- For store deler av landet er det nå skredfare 2 (moderat skredfare), men noen områder på Vestlandet der det har falt mye snø og blåst de siste dagene kan det lokalt være skredfare 3 (markert skredfare), melder Norges Geotekniske Institutt (NGI) i samarbeid med Meteorologiske institutt. Dette varselet gjelder til og med fredag 27. februar.

Skredfare 4
Mye snø og vind i helgen gjør at det enkelte steder på Vestlandet med Møre kan komme opp i forbigående skredfare 4. Det betyr at snødekket har svake bindinger i de fleste brattheng.

For de kystnære fjellområdene i Trøndelag, Nordland og Sør-Troms kan skredfaren nå opp i skredfare 3 - markert. På Østlandet, Finnmark og nordlige deler av Troms vil skredfaren fortsatt være moderat.

- Ellers er det bygevær i det meste av landet, men stort sett opphold Østafjells. Tåke på Østlandet og minusgrader på Gardermoen kan imidlertid skape enkelte forsinkelser tirsdag og onsdag.

En oversikt over flyforsinkelser og innstillinger finner du her.

Fra gammelt står det skrevet at slik været er i dag skal det være i 40 netter. Isabella Martinsen satser alt på at dette værtegnet ikke stemmer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.