Gå til sidens hovedinnhold

Snøkaos skaper forsinkelser i Sør-Norge

Det har kommet store snømengder i natt. Vær forberedt på forsinkelser.

Store snømengder stenger toglinjer, skaper flyforsinkelser og gir vanskelige føreforhold flere steder i Sør-Norge mandag morgen.

  • E16 Skui-Sollihøgda i Akershus: Trailer står fast. Skaper kø, melder vegtrafikksentralen klokka 08.30.
  • E18 ved Holmestrand: Politiet har klokka 07.54 fått melding om bil som har snurret i nordgående løp. Ingen personer skadet.
  • Forsinkelser på Bratsbergbanen mellom Skien og Eidanger, melder Bane Nor.
  • Bergensavisen melder klokka 08 om lange køer til og fra Sotra, der et vogntog står fast på riksvei 555 mellom Sotrabroen og Straume.
  • Forsinkelser på Sørlandsbanen mellom Nordagutu og Kongsberg.
  • «Svært krevende kjøreforhold. Dessverre flere innstillinger i busstrafikken, også T-banens linje 1 fra Stortinget til Frognersenteret er innstil på grunn av mye snø, melder Ruter.
  • Oslo lufthavn Gardermoen melder at det snør og det brøytes. Reisende må regne med enkelte forsinkelser i flytrafikken. Sjekk avganger og ankomster her.

Sjekk trafikkmeldinger på vegvesen.no

Har du bilder eller video fra snøkaoset, send epost til 02060@nettavisen.no eller på SMS til 02060.

På Sørlandet har flere tusen husstander opplevd strømstans i helgen som følge av snøen. Mandag morgen opplyser Agder Energi at de har 2.797 kunder som er berørt av strømstans.

I Kongsberg melder lokalavisen om snøkaos:

Kommunens hovedvakt, Steinar Gulbrandsen, anslår at det har kommet rundt 30–40 centimeter bare siden i går kveld. Det skriver Laagendalsposten.

Vanskelige kjøreforhold

Det gir vanskelige kjøreforhold på veiene.

– Vi er i full gang med brøyting og har vært det i hele natt. Men det blir nok ganske vanskelige kjøreforhold enkelte steder. Det har kommet innmari mye snø, sier Steinar Gulbrandsen i kommunen til avisen.

Han oppfordrer alle til å ta det med ro og beregne god tid på vei til jobb eller skole.

– Vi klarer ikke å ha det helt strøkent når det kommer så mye som nå. Det blir nok en del forsinkelser i dag, tror han.

Les også: Mona Levin: - Sykkelstiene er renskrapet, mens gående går med livet i hendene

Venter påfyll av nedbør i Sør

Meteorologene melder at vi kan vente oss påfyll av nedbør i sør, mens det blir lite eller ingen nedbør i resten av Norge denne uken.

En oversikt fra Meteorologisk institutt mandag formiddag viser at enkelte steder på Østlandet og Sørlandet har fått nesten en halv meter snø på ett døgn fra søndag morgen til mandag morgen.

Postmyr i Telemark har fått hele 47,6 millimeter nedbør i løpet av det siste døgnet. Nelaug i Aust-Agder har fått 45,3 millimeter nedbør, Sirdal i Vest-Agder 44,0 millimeter og Finsland i Vest-Agder 41,5 millimeter.

En tommelfingerregel er at 1 millimeter nedbør tilsvarer 1 centimeter nysnø, men det er avhengig av temperatur.

Flyforsinkelser

Skal du ut og reise med fly mandag, bør du sjekke om flyet går når det skal.

– Det snør og vi brøyter i vei. Det vil bli enkelte forsinkelser i flytrafikken til og fra Oslo Lufthavn, melder flyplassen på Twitter mandag morgen. Passasjerer bes sjekke avinor.no og møte opp som normalt før reiser.

Ved Bergen lufthavn er det også en rekke forsinkelser fordi brøytemannskapene sliter med å rydde rullebanen. Flere avganger er inntil halvannen time forsinket på morgenen. Rullebanen kan bli stengt i perioder på inntil 20 minutter. Fungerende lufthavnsjef Øysten Skaar opplyser til NRK at det trolig blir flere brøytestopp utover formiddagen.

Også på Torp Sandefjord lufthavn var det forsinkelser i trafikken mandag morgen.

Togproblemer

NSB melder at strekningen Marnardal-Audnedal i på Sørlandsbanen i Vest-Agder er stengt for togtrafikk fordi store mengder snø sperrer strekningen.

Natt til mandag ble toget som dro fra Kristiansand klokka 04.45 ble stående fast på Nelaug og kom seg ikke videre på grunn av vind og snø, melder Fædrelandsvennen. De 30 passasjerene måtte sendes videre med buss mot Oslo.

Strekningen mellom Sira og Kristiansand har vært stengt siden søndag på grunn av snøen.

I Oslo skapte også store snømengder problemer i høyden for T-banen til Holmenkollen og Frognerseteren.

Mandag morgen opplyser Sporveien på Twitter at det er satt inn leddbuss mellom Majorstuen og Holmenkollen og minibusser derfra og videre opp til Frognerseteren. Litt senere kom imidlertid meldingen om at trafikken stoppet opp fordi en av leddbussene kjørte seg frast.

– Det snør og vi brøyter i vei. Det vil bli enkelte forsinkelser i flytrafikken til og fra Oslo Lufthavn, melder flyplassen på Twitter mandag morgen. Passasjerer bes sjekke avinor.no og møte opp som normalt før reiser.

Flere uhell på glatte veier

Flere steder har det skjedd uhell på glatt og vanskelig føre. I Tyristrand i Buskerud ble to lastebiler, to busser og en brøytebil stående i en bakke, opplyser politiet.

På E18 ved Holmestrand snurret en bil rundt. Det ble kun materielle skader. På E16 ved Sollihøgda ble det kø da en trailer sto fast.

Fjellovergangene

En rekke fjelloverganger var stengt i helgen, men mandag var det bedre forhold der, og mange av overgangene har åpnet igjen etter stengning og kolonnekjøring.

Riksvei 13 over Vikafjellet er imidlertid stengt på grunn av oppryddingsarbeid og blir ikke åpnet mandag.

Veien over Venabygdsfjellet er også stengt på grunn av uvær, men forventes åpnet i løpet av formiddagen.

Ved Hunnedalen på grensen mellom Vest-Agder og Rogaland er fylkesvei 45 stengt på grunn av snøras og fare for ras.

Fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland i Buskerud er også stengt på grunn av snøras.

Strømstans

På Sørlandet har flere tusen husstander opplevd strømstans i helgen som følge av snøen.

Mandag morgen opplyser Agder Energi at de har 2.797 kunder som er berørt av strømstans.

Les mer: Mange strømløse i Agder-fylkene – som fryktet

Flere artikler fra Laagendalsposten får du her!

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken