RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snorkeoperasjoner hjelper ikke

Sist oppdatert:
Har ingen dokumentert effekt, viser ny rapport.

Likevel markedsfører sykehusene snorkeoperasjoner aktivt for å sikre seg lønnsomme pasienter, skriver Aftenposten på sine nettsider.

- Det finnes ikke god vitenskapelig dokumentasjon på at ulike kirurgiske inngrep har effekt, sier assisterende direktør Berit Mørland ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten til Aftenposten.

Hun har hatt hovedansvaret for den norske delen av en ny rapport hvor konklusjonen viser at snorkeoperasjoner ikke har dokumentert effekt. I rapporten, som er et nordisk samarbeid, har forskerne gått gjennom tilgjengelig vitenskapelig dokumentasjon på effekten av ulike kirurgiske metoder i behandling av såkalt søvnapné (alvorlig snorkeproblemer som medfører flere pustestopp hver natt).

Rapporten avdekker at Norge opererer langt flere pasienter med snorkeproblemer enn hva de andre nordiske landene gjør. Mørland mener det store antall operasjoner i Norge kan ha sammenheng med takstene, og at det heller burde vært brukt andre metoder, som bittskinne eller pustemaske, som har dokumentert bedre effekt og gir mindre komplikasjoner enn en operasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere