Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snusboks utløste bombealarm

Foto: (Privat)
Hele Tromsø lufthavn ble evakuert.

Alle passasjerer og ansatte ble evakuert fra Tromsø lufthavn Langnes torsdag ettermiddag etter at det ble oppdaget en bombelignende gjenstand i sikkerhetskontrollen.

Den bombelignende gjenstanden var snusboksen til Rune Eilertsen.

- Da jeg gikk gjennom sikkerhetskontrollen, kom det noen Securitas vakter for å sjekke jakken min. De sa at de lette etter narkotika og sprengstoff. Det er da helt greit, tenkte jeg. Jeg har ingenting å være redd for, sier Eilertsen til Nettavisen.

Så ble himmel og jord satt i bevegelse.

«Evakuer, evakuer»
- Den ene vakten begynte å feste små lapper på jakken min, og plutselig ropte de «vekk, evakuer, evakuer», sier han.

Alle måtte forlate terminalen, og flyplassen var evakuert i rundt 15 minutter.

- Jeg skjønte ingenting. Jeg hadde bare helt vanlige ting i lomma: plastkort, nøkler, snusboksen og noen mynter. Flere ganger prøvde jeg å forklare vaktene at det ikke var noen bombe i den, men de ville ikke høre, sier han.

Etter hvert kom politiet til flyplassen. Eilertsen ble tatt med bort og spurt om gjenstandene han hadde i jakken

- Jeg spurte dem om hva i all verden som var problemet. Da tok en brysk politimann fram snusboksen og sa at det var den som hadde utløst bombealarmen, sier Eilertsen.

Fikk kjeft
Eilertsen, som kun skulle mellomlande i Tromsø på vei hjem til Bodø, er litt irritert etter episoden men ser også det komiske i den.

- Det var rett og slett pinlig med den type oppmerksomhet. Jeg følte meg som en idiot. Det hele førte til at flere fly ble forsinket, og jeg hadde ikke lyst til å være årsaken til det. Alt på grunn av en snusboks og ukyndige vakter.

Han fikk ingen unnskyldning etter hendelsen.

- Jeg fikk derimot kjeft av politiet fordi de mente jeg ikke hadde sagt ifra til noen. Men jeg hadde faktisk forsøkt å si fra til flere Securitas-vakter, sier han oppgitt.

Det ble torsdag opplyst at det stakk ledninger ut av jakken, som fikk den til å ligne en bombe. Eilertsen sier imidlertid at det ikke var noen ledninger der overhodet.

Støtter kontrollørene
Lufthavnsjef Hans Børre Joakimsen synes Securitas-vaktene reagerte riktig da de evakuerte flyplassen.

- Kontrollørene reagerte på kombinasjon av det han hadde i lommen. Hadde det bare vært en snusboks, hadde de nok ikke reagert. Men de reagerte på at kombinasjonen så mistenkelig ut. Jeg støtter kontrolløren fullt ut, det er bedre å være føre var enn å risikere noe. Heldigvis var dette en falsk alarm, sier Joakimsen til nettutgaven til Bladet Tromsø.

Den falske alarmen førte ikke til store forsinkelser.

- Alt gikk rimelig fort, og hele episoden varte bare 15 minutter. Hvis noen fly ble forsinket som følge av evakueringen, var det ubetydelige forsinkelser, sier lufthavnsjefen til avisen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!