RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snusbruken opp 300 prosent

Sist oppdatert:
Vi snuser som aldri før og forskerne er glad for utviklingen. Sjekk hvem som snuser mest!

(BiipMag.no): Snusbruken blant norske ungdommer har eksplodert de siste tre årene.

Røykere blir snusere
Siden 2004 har antallet norske ungdommer i alderen 16-20 som snuser daglig eller ukentlig økt kraftig. Den største økningen finner man blant jentene: på tre år har snusbruken økt med over 300 prosent. Blant guttene har bruken doblet seg fra 18 prosent i 2004 til 25 prosent i fjor, viser tall som publiseres i siste utgave av Tidsskrift for Den norske Legeforening.

Er du for kul til å røyke? Meld deg inn i gruppen og delta i debatten her!

- Foreløpig vet vi lite om hvordan ungdommene ser på helserisikoen knyttet til bruk av snus, men det er grunn til å tro at den alminnelige oppfatning er at snus er mindre risikofylt enn annen tobakksbruk, sier Simon Nygaard Øverland ved Hemil-senteret i Bergen.

Og det ser ut til at Øverland har rett: for mens 22 prosent av jenter i 16-20-årsalderen røykte daglig eller ukentlig i 2004, svarte kun 17 prosent det samme i 2007. Også blant guttene er nedgangen markant.

- Positiv utvikling
Forskningsleder ved Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS), Karl Erik Lund, mener utviklingen er svært positiv.

- Når 3 av 4 snusbrukere er tidligere røykere, så er det en positiv utvikling. Det beste hadde vært om både snus- og røykbruken hadde gått ned, men når den ikke gjør det, så er dette den nest beste utviklingen vi kunne fått, sier Lund til BiipMag.

Han forklarer at helserisikoen ved snusbruk er mye lavere enn ved røyking.

- Snusbruk isolert sett er ikke risikofritt, og det er en rekke følgeskader ved snusbruk. Men røyking er dramatisk mye farligere og helseskadelig enn snusbruk, sier han.

Kvinnesnus selger
Lund mener det er flere grunner til den voldsomme økningen i snusbruk, særlig blant jenter.

- Snusindustrien har lansert en del kvinnetilpassede produkter med små porsjonsposer som ikke synes på overleppa, små og nette bokser og smakstilsetninger i snusen, forklarer han.

Lund mener også at den typiske snusbruker er en mer attraktiv person enn hva den typiske røyker er.

- Snusbrukere har, statistisk sett, høyere utdanning, høyere inntekt, en friskere livsstil, er ofte idrettsmennesker. Det gjør at folk ser på snusing som en mer positiv ting enn røyking, hvor brukerne er eldre, har lavere utdanning og dårligere lønn, sier Lund.

- Røyking er harry
Han mener røyking også har fått et «harrystempel».

- Røyking blir sett på som mye mer harry og ufint enn det snus har blitt, sier Lund.

Siste fra BiipMag: Gå til forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere