RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snylter medisiner i desember

Sist oppdatert:
- Nordmenn går til legen for å hamstre medisiner i desember. Uten å være syke, mener norsk lege.

(SIDE2): - Mitt bestemte inntrykk er at mange nordmenn går til legen i desember uten egentlig å være syke, mener leder for allmennlegeforeningen, Jan Emil Kristoffersen.

Slipper egenandel
Han sier de fleste allmennleger sliter med at mange vil bestille time hos legen fordi de vil slippe egenandel de måttet ha betalt i januar.

- I en ellers stressende tid gjør ikke dette saken noe bedre. Hadde det vært opp til legene ville frikortåret heller blitt avsluttet 01.april, mener han.

Hamstrer før jul
- Jeg tror ikke det er noen annen grunn til at legene har mer å gjøre før jul. Mange vil ha et lite «lager» av medisiner for å slippe utgiftene i januar, som er en tung økonomisk måned for mange.

Redde for tomme hyller

- Det selges helt klart mye mer legemidler i desember enn ellers, akkurat hvor mye mer vet jeg ikke, sier seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Hanne Strøm. Hun mener det er to årsaker til det. Den ene er at folk er redde for at de skal gå tomme i juleferien.

- Både i juni og desember merker vi en oppgang i salget hos apotekene, mange hamstrer for ferien, sier hun. Den andre grunnen er frikortordningen. De fleste som benytter seg av denne ordningen er kronikere og vinninga vil jo gå opp i spinninga i det nye året uansett, mener Strøm.

Hva er frikort?
Når du har betalt egenandeler opp til et visst beløp, kan du få frikort. Da slipper du å betale egenandeler resten av kalenderåret. Beløpet blir fastsatt av Stortinget hvert år.

Det finnes to typer frikort. De gjelder for ulike typer tjenester. Har du fått frikort i den ene ordningen, kan du ikke benytte det i den andre ordningen.

For 2006 er utgiftstaket 1615 kroner.

Les mer om hvordan du søker om frikort her

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere