Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Søgnen i strupen på Oslos skolebyråd

Sist oppdatert:
- Dette er en ren konstruksjon fra skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, sa den tidligere utdanningsdirektøren om konflikten med byråden.

Torsdag møtes tidligere direktør i Utdanningsetaten i Oslo kommune, Astrid Søgnen, og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) i en åpen høring om politisk styring og faglig samarbeid i Osloskolen.

Det etter måneder med konflikt mellom de to skoletoppene, som endte med at Søgnen måtte gå av som skoledirektør rett før jul i fjor.

Thorkildsen har beskrevet samarbeidet som svært krevende, og har etterlyst en samarbeidsvilje og gjennomføring av politiske føringer.

Følg høringen direkte her

Søgnen startet høringen med å gå rett i strupen på byråden.

Se video av Søgnens angrep øverst i saken.

- Byråden har lykkes med å formidle budskapet om en etat som ikke følger opp politikken, sa Søgnen, og avviser blankt påstandene:

- Påstandene som byråden har fremsatt mot etat og direktør, er svært alvorlig. Det baserer seg fullt og helt på udokumenterte påstander. Jeg mener det er en konstruksjon fra byrådens side.

- Jeg vil dokumentere

I høringen, der skolebyråden sitter rett ved Søgnen, sa den tidligere utdanningsdirektøren at hun vil legge fram dokumentasjon på at skolebyråden tar feil.

- Det er ikke nok her å fortelle at det ikke stemmer, men jeg må dokumentere det. Jeg vil derfor dokumentere, sa Søgnen.

Se hele innlegget til Astrid Søgnen her. Artikkel fortsetter under.Hun mener Utdanningsetaten har levert på de politiske bestillingene.

- Etaten har levert og levert, og det er stor tillit til Osloskolen. Jeg har aldri levert et årsregnskap i ubalanse, fortalte hun.

- Jeg er kjempestolt på det vi har levert på, sa Søgnen senere.

Søgnen vedgikk også at dialogen med Thorkildsen ikke har vært så god.

- Dialogen med Thorkildsen har ikke vært så god som tidligere. Jeg følte et ansvar, men møtene jeg ba om, ble jeg ikke invitert til, sa hun.

- Er ikke interessert i dialog

Søgnen sa videre at det har vært tungt å leve med påstandene om at hun ikke har fulgt opp styringssignalene som er satt.

- Jeg har ikke på noe tidspunkt, under tidligere byråd eller byrådet fra 2015, fått høre at jeg ikke har skjøttet jobben min som direktør. Etter min vurdering har ikke Inga Marte Thorkildsen noen dokumentasjon på at jeg ikke har levert. Jeg opplever denne saken som en ren konstruksjon fra Inga Marte Thorkildsen. Hun har ikke vært interessert i en dialog med meg, sa hun.

På spørsmål svarte Søgnen at hun ikke er redd for å få kjeft, men viser til at hun tidligere alltid har hatt et godt samarbeid med politisk ledelse.

HØRING: Tidligere direktør i Utdanningsetaten i Oslo, Astrid Søgnen (t.h) angrep skolebyråd Inga Marte Thorkildsen i høringen i Oslo rådhus.

- Derfor er dette spesielt, sa hun.

Les også: Her er varslene mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV)

- Stusset over håndteringen

Hun ble også spurt om hun kjenner til om byråden bevisst har holdt tilbake informasjon, eller bevisst har feilinformert bystyret.

- Det var et alvorlig spørsmål, og jeg kan selvfølgelig ikke svare ja på at jeg kjenner til at byråden bevisst har holdt tilbake informasjon. Men jeg kan samtidig gi uttrykk for at jeg har stusset over informasjonshåndteringen i noen sammenhenger, sa Søgnen.

Søgnen sa hun også reagerer på at hun må snakke først i høringen, som hun mener er rettet mot Thorkildsen.

I september ble det nemlig kjent at flere ledere i Utdanningsetaten hevder at Thorkildsen oppfører seg trakasserende og utilbørlig overfor ansatte i Oslo-skolens administrasjon.

Kritikken kom fram i et varsel flere i ledergruppen nylig sendte inn gjennom Oslo kommunes sentrale varslerordning.

Thorkildsen: - Vanskelig samarbeid

I et intervju med Nettavisen etter at varslene ble kjent, beskrev Thorkildsen samarbeidet med Utdanningsetaten som vanskelig.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det over tid har vært et vanskelig samarbeidsforhold med Utdanningsetaten. Slik har det vært over flere år, også under tidligere politiske ledelse. Kommunikasjonen har til tider vært svært krevende, sa Thorkildsen, og la til:

- Jeg har savnet åpenhet og imøtekommenhet om nye faglige innspill og politiske føringer. Det kan alltid være faglige uenigheter, men det må aldri være tvil om hvem som sitter med ansvaret for å følge opp politiske prioriteringer.

Thorkildsen sa at hun rett og slett har savnet en samarbeidsvilje.

- Når politiske føringer er gitt og beslutninger er tatt, har jeg savnet samarbeidsvilje og lagarbeid for å få dette gjennomført etter intensjonen. Dessverre har vi opplevd for mange eksempler på det motsatte og det er problematisk for videre utvikling for Oslo-skolen, sa hun.

Les også: Eks-skolebyråd i Oslo: - Var aldri i nærheten av å oppleve det vi er vitne til

Thorkildsen: - Ingen tjent med skyttergravskrig

Thorkildsen gjentok i høringen at det har vært et vanskelig samarbeid med Utdanningsetatens ledelse.

- Jeg vil igjen understreke at jeg aldri har uttalt at etaten ikke har oppfylt politiske beslutninger eller formelt gitte oppdrag. Det jeg sa til mediene etter varslinger mot meg og byrådsavdelingen den 12. september 2018 var følgende sitat: På generelt grunnlag kan jeg si at det over tid har vært et vanskelig samarbeidsforhold med Utdanningsetaten. Slik har det vært over flere år, også under tidligere politiske ledelse. Kommunikasjonen har til tider vært svært krevende, sa skolebyråden, og gjentok uttalelsene hun ga til Nettavisen i september (se sitatene over).

- Det jeg har uttalt meg om er altså samarbeidet mellom ledelsen i etaten og byrådsavdelingen, og ikke med alle etatens 15.000 ansatte, sa hun.

Thorkildsen mener de nå må legge konflikten bak seg.

- Ingen er tjent med en vedvarende skyttergravskrig, påpekte hun.

Les også: Krever ekstern granskning av Thorkildsen-varsel

- Ingen enkelthendelse

Byråden sa at det har vært samarbeidsproblemer med ledelsen i Utdanningsetaten over lengre tid. Også under tidligere skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

- Hvorfor har det oppstått samarbeidsproblemer? Slik jeg ser det er det ingen enkelthendelse som har utløst dette, sa hun, uten å nevne Søgnen ved navn ved en eneste anledning i høringen.

- Jeg ønsker ikke å dvele ved fortida. Vi må nå jobbe på for å få samarbeidet på skinner. Jeg har full tillit til fungerende utdanningsdirektør Kari Andreassen, sa Thorkildsen, før hun konstaterte:

- Noen ganger må man gå gjennom en tøff tid for å komme styrket ut i den andre enden.

Etter varslene som har kommet inn mot Thorkildsen, har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) konkludert med at hun har hans fulle tillit.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!