RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sol i sør - sludd i nord

SOL, SMIL OG GRØNT GRESS: Mange fant veien ut i Oslos parker 2. påskedag. Her er Gard Brox Jensen og Marthe Myrvågnes ikledd solbriller og lett vårantrekk i Botanisk hage. De bør ha både briller og lette klær tilgjengelig, skal vi tro meteorologenes værprognoser for den neste uken.
SOL, SMIL OG GRØNT GRESS: Mange fant veien ut i Oslos parker 2. påskedag. Her er Gard Brox Jensen og Marthe Myrvågnes ikledd solbriller og lett vårantrekk i Botanisk hage. De bør ha både briller og lette klær tilgjengelig, skal vi tro meteorologenes værprognoser for den neste uken. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Mens sommerværet fortsetter i store deler av Sør-Norge resten av uken, preges Nord-Norge av sludd, snøbyger og kjølig vær.

OSLO (Nettavisen): - Vi startet påskeferien i Bologna i Italia, men det er varmere her nå, sier Gard Brox jensen (38) og Marthe Myrvågnes (36) på vei gjennom Botanisk hage 2. påskedag.

Se værbildene folk deler og få de siste oppdateringene i vår værblogg nederst i saken.

Og det ser ikke ut til at godværet forsvinner med det første. Både i Bergen og Oslo kan det bli hele 19 varmegrader i løpet av dagen.

FINT I BERGEN: Resten av uken i Bergen må sies å se lys ut. Det samme gjelder for Oslo og det aller meste av Sør-Norge.


Varmest i Østfold

Varmest i landet mandag var det Rygge i Østfold som kunne notere seg med 21,7 grader, men en rekke steder har gradestokken beveget seg over 20-tallet, opplyser statsmeteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk Institutt til Nettavisen litt før klokka 17.

ROLIG I VARMEN: Det var blikk sjø ved Tjuvholmen tirsdag formiddag.


Lyngdal 21,5 grader, Råde 20,8 og Særheim 20,5 er noen av observasjonene mandag.

20 grader i Oslo

På Bygdøy i Oslo noterte man mandag 20 grader, og det var avgjort vår i lufta over hovedstaden på tampen av påskeferien.

Les også: Disse liker seg også i sola

Kaster klærne

Sola og varmen tryllet på kort tid fram sommerfølelsen. Folk fant fram sommertøyet, kastet skjorta og la seg rett ut på grønne plener i Oslos parker.

VÅRBLÅTT: Våren er kommet til Oslo. Blåveisen strekker seg til værs på Huk på Bygdøy.


- Det er deilig, rett og slett, sier Gard og Marthe om været. Hun hadde også rukket en tur til Ålesund i påska med sol og skyet vær der. Tilbake i Oslo var det godt å få en varm vårdag som påskeavslutning, synes begge.

- Våren er fin. Folk begynner å kle av seg igjen.

Litt lenger opp alléen mot hovedhuset satt Filipe Fernandes (25) og Canan Cin (24) på steingjerdet og la planer for uka.

- I morgen er det jobb igjen. Nå gjelder det å nyte fridagen, sier Oslo-paret.

SISTE FRIDAG: Filipe og Canan nyter påskesola i Botanisk hage i Oslo.


Høytrykk i sør

Statsmeteorolog Bente Wahl forteller at høytrykket vil fortsette å prege værsituasjonen i Sør-Norge denne uka. I Nordland er det litt til og fra, men også de kan etter hvert regne med å kjenne mer av høytrykket, mens i Troms og Finnmark fortsetter ruskeværet.

Troms og Finnmark må regne med både sludd, mye vind og lave temperaturer.

Pollen-allergikere: Se opp!
Det første pollenvarselet om våren er en dårlig nyhet for hundre tusenvis av nordmenn.

Les også:  Pollenrekord i Danmark

SOL OG BJØRKEPOLLEN: Bjørketrær i full blomst på Huk er vakkert - men også et kommende mareritt for mange pollenallergikere. Det er fare for stor spredning av bjørkepollen de nærmeste dagene.

Her er et knippe gode råd fra Storm for deg som sliter med pollen-allergi:


* Hold det rent inne

Det klør - over alt. Allergi er som å helle i et glass til det renner over. Har du «fylt opp glasset» med røyk, hundehår, støv og skitt, skal det mindre pollen til før det når opp til kanten.

* Ta en dusj

Pollenkornene setter seg i håret. Tar du en dusj om kvelden tar du dem ikke med deg til sengs.

* Skift klær og sengetøy ofte

Pollen fester seg til klær også. Det er ingen grunn til å vandre rundt med et pollen-lager, så bruk vaskemaskinen ofte.

* Hold vinduene lukket midt på dagen

Da svever det mest pollen rundt om kring. Luft om kvelden og natten.

* Ta det med ro

En skikkelig allergisk reaksjon gjør at kroppen har mer enn nok å styre med.

Er du allergisk for bjørk er du sannsynligvis allergisk for hasselnøtter også. Løpeturer eller andre fysiske anstrengelser er bare dumt, og kan sende deg rett i bakken dersom du er uheldig.

* Hold deg unna nøtter

Hasselnøtter og andre nøtter, steinfrukt som epler, pærer og kirsebær, inneholder proteiner som ligner på dem i bjørkepollen.

I pollensesongen kan du derfor reagere på mat du ellers tåler.

* Hold deg inne

Hold deg inne, med god samvittighet. Dersom du er nøye med renholdet er det ganske pollenfritt inne. De verste dagene bør du rett og slett ikke gå ut.

Regner det vaskes mye pollen ut av luften, så dårlig vær er godt vær for allergikere!

* Hold deg unna

Har du det virkelig ille bør du vurdere å ta ferie de par ukene det står på som verst. Dra til fjells, helt ytterst på kysten, eller på sjøen. Eller reis utenlands.

* Ta medisin

Det finnes allergimedisin som du kan ta i form av piller, nesespray eller øyedråper. Det er også mulig å få en sprøyte kortison, som hemmer betennelsesreaksjoner i tre måneder. Husk at det er viktig å starte medisineringen før plagene blir for ille!

* Vaksiner deg

Litt sent å begynne nå, men det kan gjøre livet mye lettere neste år. Små doser med pollen-ekstrakt en gang i uken over et halvt år bygger opp kroppens toleranse. Etter et halvår får du en vedlikeholdsdose hver sjette uke i to år, etter det er mange kvitt pollenplagene for godt.

Obs-varsel i Nord-Norge

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for Nord-Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark for mandag og første del av tirsdag. Det ventes vanskelige kjøreforhold på grunn av sterk vind, temperatur rundt 0 grader og sludd- og snøbyger.


Mandag og tirsdag best

Høytrykket som nå gleder mange vil bli liggende ut uka og kommende helg og gi pent vær fra Nordland og sørover, oppsummmerer NTB.

- Det er ikke sikkert at det blir 20 grader hver dag. Det ser ut til at mandag og tirsdag vil bli de varmeste dagene. Onsdag og torsdag vil det trolig bli litt kaldere, men så stiger temperaturen litt igjen i helgen, sier meteorolog Bente Wahl.

BADEKAR: Enkelte måtte kjøle seg ned i sjøen. Her fra Huk på Bygdøy i Oslo på påskeaften.


Sludd og storm

Fra Lofoten og nordover vil det derimot bli mer variabelt vær. Det skyldes et lavtrykk litt sør for Spitsbergen som er på vei inn i Barentshavet.

- Lavtrykket vil gi mye vind. Særlig natt til tirsdag og utover tirsdagen vil det bli mye uvær med sterk vind og sludd- og snøbyger, sier Wahl til NTB.

Varselet lyder på sterk kuling i Troms og periodevis liten storm i Vest-Finnmark.

Uværet vil minke utover ettermiddagen tirsdag, først i Troms og deretter i Finnmark.

- I Nordland blir det litt bedre, sier hun. Men også det sørligste av de nordligste fylkene kan få merke en sluddbyge eller to.

I starten av uka vil temperaturene i nord ligge på rundt null grader og senere stige til opptil fem plussgrader.

DET VÅRES: Oslo blir i disse dager for alvor «vårgrønn». Her fra den lille parken på vestsiden av Oslo rådhus.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere