Sol og kuldegrader

Her er værutsiktene.

13.02.09 22:55

Er det sol og kuldegrader der du befinner deg? Gled deg over det fine vinterværet så lenge det varer! Allerede fra søndag kan det begynne å skye til, ifølge meteorologene.

Sjekk ditt vær her!

Vinterens kaldeste i Oslo
Store deler av landet har opplevd mye snø og kulde i årets første måneder. Torsdag var det minus 16 grader i Oslo, det laveste som er målt så langt i vinter. Fredag morgen var morgentemperaturen på Blindern 14 kalde.

Tilskyende fra vest
Storm Weather Center melder at det går mot nok en fin helg, det blir kaldt og etterhvert tilskyende fra vest. Er du glad i ski og snø, er det bare å komme seg ut i løypene og bakkene så fort som mulig. Fra søndag eller mandag snur det til mildvær igjen.

- Mandag har vi nok ikke lenger det strålende været vi har opplevd de siste dagene på Østlandet, og tirsdag tegner til å bli en ordentlig innedag, sier vakthavende meteorolog Roar Hansen ved Storm Weather Center til Nettavisen.

- Skjermet på Østlandet
Men bildet er ikke helsvart. Lavtrykket og varmluften fra Nord-Atlanteren kommer inn fra sørvest, men lavlandet på Østlandet ligger mer beskyttet til, så der behøver ikke været bli så dårlig. Ifølge meteorologene kan det bli mange fine feriedager fordi som har vinterferie i uke 8.

- Og ser vi fram mot neste helg, er det mange tegn på at det igjen kan bli finere vær på Østlandet, sier Hansen.

I første omgang er meteorologene spent på helgen. Da venter de tilskyende vær innover Vestlandet med snø i ytre områder. Mandag kommer det mer og mer varmluft inn over landet fra lavtrykk i Nord-Atlanteren. På Vestlandet går nedbøren over til regn mandag. Deler av Østlandet kan som nevnt slippe unna noe av dette, og det ventes stort sett pent vær. Men fra tirsdag er et kraftigere lavtrykk i anmarsj inn fra Norskehavet. Dette fortsetter i dagene framover.

Fra trøndelagsfylkene og nordover til Troms og Finnmark ventes det til dels kraftig vind.

Venter stor trafikk
Mange skal ut på veien i dag, enten gjelder helgeutfart eller vinterferiestart. Vaktoperatør Neel Irgens på veitrafikksentralen råder folk til å stresse ned og tenke på at det er mange som skal fram.

- Husk at det er en del utfart og kjør med det i tankene. Når det gjelder fjellovergangene, så sjekk at de er åpne. Mange steder er det nå greit vinterføre. Selv om asfalten ser bar ut, kan det være glatt og en tynn ishinne. Særlig gjelder det på hovedveiene, sier hun.

Klokka 14.30 fredag melder vegtrafikksentralen allerede om tett trafikk og begynnende køer ut av Oslo.

Nyttige lenker
Hvordan blir været i vinterferiefylkene? Sjekk oversikten på Meteorologisk institutt her.

Hvordan er føreforholdene i alpinbakkene? Sjekk oppdateringer på Skiinfo.no

Hvilke veier er stengt? Sjekk oppdaterte veimeldinger her

Skal du over fjellet? Sjekk fjellovergangene i Sør-Norge her

Sjekk fjellovergangene i Nord-Norge her

Går togtrafikken som normalt? Sjekk NSB her

Hvordan går flytrafikken? Sjekk flyforsinkelser her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.