RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sol, sommer og føflekk-kreft

Foto: Erlend Aas / SCANPIX
Norge ligger på topp i Europa i antall tilfeller av føflekk-kreft. Hvert år får 1000 personer diagnosen i Norge, og årlig dør 200 nordmenn av sykdommen. Slik beskytter du deg

Vi nordmenn lar oss ikke be to ganger når sola titter fram. Vi løper ut i sola, og blir værende der til bladene igjen starter å gulne på trærne. Men Mona Stensrud, informasjonskonsulent i Kreftforeningen, maner til moderasjon. Hun vil lære nordmenn å nyte solen på en mer kontinental måte.

- Nordmenn bør lære av søreuropeere som har mye sol. De bruker sola annerledes. De går for eksempel ikke på stranda klokken 12 på formiddagen. Da sitter de heller i skyggen på en kafé, sier Stensrud.

Brå-soling
Nordmenn ligger på en mindre hyggelig tredjeplass over antall tilfeller av føflekk-kreft i verden. Foran oss ligger bare Australia og New Zealand.

- Det er kanskje lettere å forstå hvorfor disse landene ligger så høyt opp på listen, men nordmenns lyse hud og vår evne til brå-soling i de varmeste sommermånedene er noe av grunnen til at 1.000 personer får føflekk-kreft hvert år, sier Stensrud til NTB.

Gode råd
Ifølge Stensrud er det ikke mye som skal til for å bedre statistikken.

- Det viktigste rådet vi gir er å be folk ta pause fra sola midt på dagen. Da er intensiteten av UV-stråler sterkest, sier Stensrud.

Selv om dette er den tiden av dagen da en blir raskest brun, ber hun folk holde seg unna sola i perioden 12 til 15. Andre gode råd er å ta på seg klær, og la huden hvile. Når en først er i sola bør en bruke solfaktor 15.

- De viktigste grunnene til at folk får føflekk-kreft er at de blir solbrent, men også den totale mengden du får av sol i løpet av livet er med på å bestemme om du utvikler sykdommen, sier Stensrud.

Symptomer
Begynner føflekkene dine å forandre fasong, vokse, forandre farge eller blø, kan dette være tegn på kreft. Da er det viktig å oppsøke lege for å få konstatert om det er kreft eller noe helt ufarlig.

Sykdommen har større dødelighet blant menn som ofte venter lenge med å gå til lege. For menn i alderen 30 til 45 år er dette den vanligste krefttypen.

Det er også forskjeller i hvor på kroppen kvinner og menn får kreft. Kvinner får oftest føflekk-kreft på leggene, mens menn får det oftest på ryggen.

Stensrud tror det kan ha sammenheng med at menn kaster skjorta uten å smøre seg, mens kvinner er opptatt av å få brune legger. En kan få føflekk-kreft overalt på kroppen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere