*Nettavisen* Nyheter.

Sola blir Spania-sterk

UV-strålingen kan enkelte steder bli like sterk som i Spania og Italia de neste dagene.

12.04.07 14:04

SUPERSØK:Været 700.000 steder - NÅ

NYTTIG:Været på mobil

Se siste værmelding på TV 2 Sumo

Du bør passe deg for sola i helgen hvis du skal ut i snøen. UV-strålingen blir nesten dobbelt så sterk som i påsken de nærmeste dagene.

- Spesielt i høyere strøk i Sør-Norge, har Meteorologisk institutt i sine prognoser sett at den blir temmelig høy de neste dagene, sier forsker Terje Christensen ved Statens Strålevern til TV 2 Nyhetene.

Ikke unormalt
Forskeren sier til TV 2 Nyhetene at tynt ozonlag, varmt vær og det at sola står høyt på himmelen er årsaken til den sterke strålingen.

- Vi snakker da om en UV-indeks som vi måler dette i, som beveger seg opp mot det vi kaller et høyt nivå, sier Christensen.

I enkelte områder kan strålingen komme opp på samme nivå som i Italia og Spania.

- Man bør beskytte seg med solbriller selvfølgelig, og gjerne med sidebeskyttelse. Og med egnet smøring, solkrem med høy faktor. Gjerne sunblock på øre, nese og lepper, sier forskeren.

Meteorolog Eli Kari Gjengedal ved Storm Weather Center mener det er vanlig med kraftig sol.

- Solstrålingen kan bli noe kraftig i dagene fremover i Sør- Norge, dette er like vanlig på denne tiden av året som vinterbleik hud om våren, skriver Gjengedal i en e-post til Nettavisen.

Smak av sommer
Sør- og Østlandet har for øyeblikket veldig fint vær, og frem mot helgen blir det stigende temperaturer.

- Det viktigste som skjer fremover er vel høytrykket som blir liggende over Sør-Skandinavia. På Sør- og Østlandet blir det veldig fint vårvær, og i helgen blir det nok 15-18 grader mange steder. Hvis vi er veldig heldige, så kan det nok bli 20 grader i helgen, sier meteorolog Olav Krogsæter ved Storm Weather Center til Nettavisen..

Aller varmest blir det på Østlandet i helgen.

- De sørlige områdene på Østlandet, altså rundt Oslofjord-området får det varmest. Jeg skal ikke garantere at det blir 20 grader, men det blir i hvert fall 15-18 grader, sier meteorologen.

Tror du det blir så varmt at man kan bade?

- Bading kan en vel gjøre hele året rundt, hvis en er tøff nok. Men det er kaldt i sjøen, og det tar lang tid før den blir varm, sier meteorolog Krogsæter.

Det fine været varer ikke evig, og allerede fra begynnelsen av neste uke er det muligheter for kjøligere vær.

- Når vi kommer til mandag og tirsdag blir det straks mye mer usikkert, men det varme været varer i hvert fall ut helgen og kanskje en eller to dager til. Etter det er det mer lavtrykk som presser på fra vest og det blir sannsynligvis litt kjøligere igjen, sier meteorologen.

Regn og ruskevær
Fra Vestlandet og nordover blir det mer overskyet og nedbør i helgen.

Vestlandet får litt mer skyet vær i helgen, men det blir stort sett oppholdsvær. Det samme får Midt-Norge, men her kan det komme litt spredt regn i perioder. Vinden vil blåse liten kuling i perioder på Vestlandet og i Midt-Norge i helgen.

Fra mandag blir det tilskyende med nedbør på Vestlandet og i Midt-Norge, men tirsdag går det over til regnbyger. I helgen blir det mildt, men fra mandag blir det gradvis kjøligere.

I Nord-Norge blir det stort sett overskyet vær og perioder med regn hele helgen. Fredag kan vinden komme opp i stiv kuling på kysten i alle de tre nordligste fylkene. Fra lørdag er det kun ventet opp i liten kuling i perioder.

Lørdag blir det skyet med litt regn og yr i Nord-Norge. På Helgeland blir det stort sett oppholdsvær, og i Øst-Finnmark blir det lettere skydekke og opphold første del av dagen.

Temperaturen vil stige gjennom helgen, og nedbøren vil gå over fra snø til regn. Fra tirsdag blir det kjøligere igjen, og da vil nedbøren komme som snø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.