*Nettavisen* Nyheter.

Solberg: – Økende befolkning krever tiltak i dag

Foto: Lien, Kyrre

Vil hindre kaos i samfunnsmaskineriet.

18.11.12 21:25

Høyres leder Erna Solberg går i bresjen for nye løsninger på arbeids- og boligmarkedet for å hindre at en rask befolkningsøkning skaper kaos i samfunnsmaskineriet.

– Det gikk 32 år før befolkningen økte fra 4 til 5 millioner mennesker. Den neste millionen vil komme i løpet av 16-17 år. Vi må tenke stort og annerledes. Høyre foreslår en rekke tiltak som vil gjøre problemer om til muligheter. Men vi må begynne i dag, sier Solberg.

Hun innledet søndag partiets sentralstyremøte, det siste før valgåret 2013, med å løfte blikket og ta for seg utfordringene som på noe sikt presser seg på i arbeidsmarkedet, i boligsektoren, innen helse/omsorg og på utdanningsområdet.

– Et Norge med 6 millioner nordmenn krever at vi bygger for fremtiden, fra i dag av. Nå bor 67 prosent av befolkningen i byer. Av den neste millionen vil 900.000 bosette seg i storbyene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. En storstilt utbygging krever at vi organiserer boligprosjekter på en ny måte, sa Solberg.

Unngå smell
Partilederen påpeker at arbeidsinnvandring er helt nødvendig for norsk næringsliv, men at samfunnet må ta grep for å hindre at den blir morgendagens omsorgs- og pensjonssmell. Flere er i arbeid, men sysselsettingsprosenten er den samme som i 2005.

– Det betyr at vi ikke har klart å få flere fra trygd til arbeid. Den økonomiske veksten sikres av økt befolkning, ikke ved at flere kommer ut i arbeidslivet. Dette går ikke i det lange løp. Selv Sverige, med sin høye ledighet, har høyere sysselsettingsgrad. Dette snakker ikke norsk venstreside mye om, sa Solberg.

Hun berømmer at Norge har lav ledighet, men samtidig veldig mange som går på helserelaterte stønader. Disse vil Høyre legge mye bedre til rette for i arbeidslivet. Restarbeidskraft må utnyttes.

Høyre har en lang liste med forslag som har som mål at personer med ulik type funksjonshemning, skal få hjelp til å få en tilpasset jobb.

– Det gir mening og verdighet for den enkelte og har verdi for samfunnet, sa Solberg.

Flere boliger
Høyrelederen sier at boligmangelen krever at det bygges flere boliger. Det er ikke til å komme utenom. Men det er flere måter å gjøre det på. Økt boligskatt og flere reguleringer er ikke blant dem, mener Solberg.

– Hovedgrepet vil være å få til et nytt samarbeid mellom stat, kommune og utbyggere. Ikke en ny statlig instruks, men en ny form for samarbeid. Raskere behandling av søknader, samordning av planer for bolig, vei, kollektiv, butikker, post og apotek. Dette må ligge i bunn, sier Solberg.

EU-utvidelsen i 2004 var et markant skille for arbeidsmarkedet i Norge. Da skjøt arbeidsinnvandringen virkelig fart. Økonomien og folketallet har økt kraftig. Per 1. januar i år var det dobbelt så mange med polsk bakgrunn som pakistansk i Norge. Og flere med polsk bakgrunn enn somalisk, irakisk og thailandsk til sammen.

– Vi må for enhver pris unngå innvandringsfellen fra 1970-tallet, da tusener på tusener fylte jobber i industrien som kort etter ble nedlagt. Altfor mange klarte ikke omstillingen, og altfor mange gikk over på ulike trygdeordninger. Denne historien gjør at mange snakker om innvandring som noe ulønnsomt, advarte Solberg. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.