Solberg advarer mot kart-iver

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Fylkeskommunens fremtid avgjøres ikke på tegnebrettet, mener Erna Solberg. Personlig ønsker hun å avskaffe fylkeskommunen. Les også: Det nye norgeskartet.

25.08.04 17:09

Kommunalminister og Høyre-leder Erna Solberg mener Kommunenes sentralforbund (KS) begynte i feil ende da forbundet onsdag foreslo et nytt regionskart for Norge. Solberg ønsker derfor ikke å kommentere selve regionsinndelingen i forslaget til KS.

- Jeg mener dette er feil innfallsvinkel til spørsmålet om vi skal beholde fylkeskommunene eller ikke. Det viktigste er å diskutere hvilke eventuelle oppgaver de skal ha, noe som er en lang og stor debatt. Kart er det siste som kommer, sier Solberg til TV 2 Nettavisen

Problem som valgkretser, arbeidsoppgaver og regionsidentiteter er bare noen få av mange spørsmål som bør diskuteres innen man tegner nye kart.

Vil avskaffe fylkeskommunen
- Som Høyre-leder tror jeg det vil være mer effektivt med to styringsnivåer fremfor tre. Jeg ser ikke noe grunnlag for å opprettholde fylkeskommunen. Men Høyre skal delta i diskusjonen om hvor det regionale ansvaret skal ligge og hvor det løses best, sier Solberg til TV 2 Nettavisen.

Etter at staten overtok ansvaret for helseforetakene har det vært en diskusjon om hvilke oppgaver fylkeskommunene skal ha. Regjeringen har gitt fylkeskommunene frem til neste valg å vise hvorfor de bør opprettholdes.

Som kommunalminister er Solbergs uttalelser mer i tråd med resten av regjeringens standpunkter. Hun mener at vi frem til neste fylkeskommunevalg i 2007 bør evaluere hvilke oppgaver en regional styringsenhet skal ha. Deretter kan man ta et standpunkt til hvorvidt de bør bestå.

Het politisk potet
Erna Solberg ønsker ikke å spekulere i hvorfor KS har bestilt Selstadutredningen, hvor dagens 19 fylker foreslås å deles inn i sju selvstyrte regioner.

- Mange mener at denne typen organisering er en reaksjon på Oslo-suget. Jeg som bergenser skjønner det. I tillegg er det godt politisk marked for å diskutere dette. Spørsmålet er om dette er svaret eller om vi heller skal ha mer desentralisering, sier Solberg.

Hun mener det vil være en fordel med regionalt samarbeid på enkelte området, som for eksempel innen regional samordning overfor staten. Men Solberg tror dette ikke nødvendigvis forsvarer opprettholdelsen av fylkeskommuner eller opprettelsen nye regioninndelinger.

- Jeg tror regionene vil bli for store i forhold til det å drive effektivt regionsarbeid. Noen fylker har alt fordelt oppgaver nedover i systemet. Andre oppgaver går på tvers av dagens fylker, som på Østlandet hvor flere fylker samarbeider for felles saker. Dagens fylkeskommuner er uansett ikke svaret, sier Høyre-lederen til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.