Solberg oppsummerte den politiske høsten med å trekke opp noen store linjer før regjeringsforhandlingene starter over nyttår.

- I januar går vi i gang med forhandlinger om en utvidelse av regjeringen. Dette er muligens min siste halvårlige pressekonferanse som leder for en mindretallsregjering, sa Solberg under pressekonferansen torsdag formiddag.

- Jeg mener vi har fått mye til som mindretallsregjering. Men selvfølgelig vil muligheten bli enda større med en flertallsregjering. Det gir større stabilitet, understreker statsministeren.

Se pressekonferansen øverst i saken.

Ifølge Solberg har sonderingene de siste ukene vært ført i en «konstruktiv, respektfull og god tone». Det har gitt grunnlag for å gå videre i forhandlinger.

– Erfaringen mellom de fire partiene er at vi greier å bli enige. Vi har blitt det om de store reformene, sier statsministeren, og viser samtidig til alle budsjettavtalene siden 2013.

Les også: Solberg om dobbeltdrapet: – Et brutalt og meningsløst angrep

Turbulent år

Selv om det nå blir forhandlinger om en flertallsregjering, har 2018 vært et turbulent år for Solberg, med to statsrådsavganger, metoo-avsløringer og hard kritikk for svikt i arbeidet med sikkerhet og beredskap.

- Alle vet at det har vært en del politisk støy. Men på den politiske Richter-skalaen er det knapt registrerbart, særlig hvis vi sammenligner oss med verden rundt oss, sier Solberg.

Solberg understreker at en ny regjering må fortsette arbeidet med å omstille norsk økonomi ved å kombinere økonomisk vekst med å redusere klimautslippene. Samtidig handler mye om å kvalifisere flere innvandrere, folk med hull i CV-en og med nedsatt funksjonsevne for arbeidslivet.

Les også: Solberg forsvarer utspill om å endre abortloven

Gjenvalg

Solberg mener en eventuell borgerlig flertallsregjering vil ha gode muligheter for å bli gjenvalgt i 2021.

– Men vi vet også at gjenvalg ikke kommer av seg selv. Det krever hardt arbeid. Vi må fortsette å levere på løfter og ambisjoner.

– Det viktigste er å skape et bærekraftig velferdssamfunn. Det er vi godt i gang med, men vi er ikke i mål. Vi kommer aldri til å være i mål med denne typen spørsmål.

Solberg kom samtidig med en aldri så liten advarsel i forkant av forhandlingene.

– Vi må holde igjen på den offentlige pengebruken nå. Ellers truer vi den økonomiske oppgangen, sier Solberg.

Hensynet til kronekursen og konkurranseutsatt næringsliv legger begrensninger på utgiftssiden i forhandlingene, slår hun fast.

Les også: Erna Solberg med humoristisk Mourinho-stikk etter Solskjær-ansettelsen

- Mistet livet alt for tidlig

På pressekonferansen uttrykte hun også sin dypeste medfølelse til de etterlatte etter Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) som ble drept i Marokko.

- De mistet livet sitt så alt for tidlig, sa Solberg.

Statsministeren ramset også opp flere saker hun er fornøyd med i det siste halvåret, som at flere har kommet i arbeid og skolepolitikken.

- Vi ser at skolepolitikken virker, sier hun, og viser til at de neste år har oppfylt lovnaden om at 10.000 lærere skal få etterudanning.

Også lærernormen, som KrF fikk gjennom og Høyre var mot, ble tema.

- Jeg må innrømme at den smaker litt bedre nå, sa Solberg.