Solberg avviser Kosovo-parallell

Oslo (NTB-Mats Rønning): Da Stortinget for 16 å siden vedtok å gi opphold til 6.000 flyktninger fra Kosovo, fikk Fremskrittspartiet kraftig kritikk for kravet om heller å hjelpe i nærområdene.

07.05.15 07:34

Avisen Vårt Land påviste denne uka at den nåværende regjeringspartneren Høyre var blant Frps argeste kritikere den gang. Per-Kristian Foss mente debatten lå under Stortingets verdighet, mens Inge Lønning ifølge referatene sa det slik:

– Carl I. Hagen er den eneste parlamentariske leder i denne sal som har en samvittighet som er robust nok til at han kan anbefale sin stortingsgruppe å stemme nei til forslaget.

Avviser

Den daværende Frp-lederen påpekte at flere ville få hjelp dersom bistand fra Norge ble kanalisert til naboland som Albania, Romania og Bulgaria.

Hagens retorikk minner om den regjeringen bruker i den dagsaktuelle striden om kvoteflyktninger fra Syria, men statsminister Erna Solberg (H) sier det ikke går an å sammenligne dagens situasjon med flyktningkrisen etter krigene på Balkan.

– Det er klare forskjeller. Bosnierne kom som asylsøkere og fikk i utgangspunktet midlertidig oppholdstillatelse i Norge. Og noen av kosovoalbanerne ble hentet ut i en helt spesiell operasjon. De hadde rømt fra bomber, og det fantes ikke flyktningleire. Ingen av dem var kvoteflyktninger, sier Solberg til NTB.

Færre asylsøkere

Statsministeren trekker også fram en annen forskjell fra 1999, nemlig antallet asylsøkere totalt.

– Det er viktig å huske at det nesten ikke var andre asylsøkere den gangen, og nesten ingen som skulle bosettes ut over dem som kom fra Bosnia, sier Solberg.

Det er ventet at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett vil komme opposisjonen i møte når det gjelder kravet om flere kvoteflyktninger fra Syria, men sikkert er det ikke. Partiene på Stortinget skal møtes til forhandlinger 19. mai, uken etter at budsjettforslaget legges fram.

– Jeg kommer ikke med løypemeldinger underveis, sier statsministeren, som likevel ikke legger skjul på at hun mener det er riktigere å hjelpe i nærområdene.

Flere «dugnader»

– Det handlet om å vise ansvar, og dette er nok av det viktigste jeg har bidratt til som politiker, sa daværende justisminister Odd Einar Dørum (V) til Vårt Land denne uka.

Det var Dørum som forberedte saken politisk sammen med daværende kommunalminister Odd Roger Enoksen fra Senterpartiet. Han plasserer Kosovo i rekken av flyktninghistorier der Norge stilte opp: Ungarn i 1956, båtflyktningene fra Vietnam, Bosnia-krigen i 1996 – og altså Kosovo.

Ap-leder Jonas Gahr Støre forventer at regjeringen finner midler til å hente flere kvoteflyktninger fra Syria i 2015. Men antallet er han åpen for å forhandle om, i likhet med tidsskjemaet framover.

– Situasjonen i Syrias naboland er nå slik at vi både må hjelpe der og hjelpe FNs høykommissær med å ta imot noen av de flyktningene som aldri vil kunne returnere til Syria, sier Støre til NTB.

Han ønsker ikke å gi noen karakteristikk av retorikken fra regjeringspartiene nå eller sammenligne den med stortingsdebatten om kosovoalbanerne fra 1999.

– La meg si det sånn: Hvis vi vil det beste for de menneskene som nå er utsatt, så vil jeg ikke uttale meg om andre partier, sier han og viser til ønsket om et bredt forlik på Stortinget. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag