*Nettavisen* Nyheter.

Solberg: Frp har forpliktet seg i asylsaken

– Jeg må forholde meg til det Frps ledelse sier og det regjeringen faktisk har lagt på bordet. Så vil det være diskusjon, turbulens og uenighet om saker, sier statsminister Erna Solberg.  Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

– Det forplikter også Frp at en samlet regjering står bak invitasjonen om en asyldugnad og ønsket om et bredt flertall, understreker statsminister Erna Solberg (H).

– Dette er forslag som har kommet fra en regjering med Høyre og Frp. Det er forpliktende og en del av vårt regjeringssamarbeid, sier Solberg til NTB.

– Vi er enige mellom Frp og Høyre om at vi skal søke et bredt flertall for innstrammingsforslagene og diskutere dem. Også min redegjørelse for Stortinget er regjeringsbehandlet. Det samme er dugnadsinvitasjonen, forklarer statsministeren.

Les også: Frp og Høyre med mulig asylinnstrammings-finte

Frp-uro

Men i Frp-leiren ser oppfatningene ut til å sprike. Ikke før var en invitasjon sendt ut til de andre partiene om en prosess for å få til et bredt asylforlik, før sentrale Frp-ere kom med uttalelser som skapte tvil om hvorvidt partiet ønsket noe slikt. Første asylmøte ble holdt sist mandag.

Aftenposten kunne fredag fortelle om sterk splittelse i Frps stortingsgruppe om hvorvidt partiet skulle fortsette samtalene med de andre partiene.

– Jeg må forholde meg til det Frps ledelse sier og det regjeringen faktisk har lagt på bordet. Så vil det være diskusjon, turbulens og uenighet om saker, sier Solberg.

– Men de i Frp som nå går aktivt ut mot prosessen, gjør ikke din jobb noe enklere?

– Jeg har ikke så mange kommentarer til det. Jeg forholder meg til at vi faktisk har vært enige om de tingene vi har fremmet og forsøker å få flertall for.

Les også: Frp gir Ap ansvaret for økt asylstrøm til Norge

Og denne: Støre mener Frp skaper usikkerhet

Foreslår tiltak

I sitt tillegg til statsbudsjettet om asyltilstrømningen fremmer regjeringen en rekke forslag til innstrammingstiltak, både for å redusere asylregningen og tilstrømningen fremover.

Stikkord er kutt i stønader og velferdsytelser, strengere regler for familiegjenforening, raskere returer og økt bruk av midlertidig opphold.

– Utlendingsloven tar ikke høyde for den situasjonen vi er i når det gjelder kategoriene for midlertidighet. Vi må finne noen andre kategorier som gir midlertidig opphold, men ikke nødvendigvis bygger opp til permanent opphold, sier Solberg.

Og Norge kan ikke være i for stor utakt med andre land når det gjelder ytelser, fordi det vil føre til at flere vil søke asyl her til lands, fremholder regjeringssjefen.

– Det er også utrolig viktig å prioritere retur og hurtigbehandling av folk som skal returneres. Det gjør noe med tilstrømningen.

Les også: Erna Solberg ble grillet om asylsøkerne

Kutte hjørner

Situasjonen er så spesiell nå at myndighetene er nødt til å få lovendringer på plass raskere, varsler Solberg.

– På noen av disse områdene må vi ha hurtigere prosesser og kutte litt flere hjørner enn vi vanligvis har gjort.

Solberg håper at klare signaler om brede flertall følger de ulike innstrammingstiltakene når de legges fram for Stortinget.

– Noen viktige signaler vil være sterkere hvis vi har et avklart flertall bak de nå, sier hun, og nevner raskere retur, raskere behandling og at det i Norge vil bli vurdert å lage midlertidig opphold.

Det er ikke satt noen formell frist for asylsamtalene.

– Dette henger sammen med finansinnstillingen, slik jeg ser det. Jeg vil håpe de klarer å bli enige om noe til da. Vi må i hvert fall ha enighet om pengene, sier Solberg.

Finanskomiteen på Stortinget har frist til 20. november med å avgi innstilling om neste års budsjett.

Les også: KrF: - Vi er villig til å drøfte innstrammingstiltak

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.