RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solberg frykter utpressing

Kommunalminister Erna Solberg sier blankt nei til et forslag fra Frp om å betale klanledere i Somalia, slik at somaliere som ikke får asyl i Norge kan vende hjem igjen.

- Det kommer ikke regjeringen til å gjøre. Vi vil se på om vi kan gjøre det lettere for folk å returnere, fordi de har noe å returnere til, men vi er ikke interessert i å betale oss ut, sa Solberg i Stortingets spørretime onsdag.

Fremskrittspartiets Per Sandberg mener regjeringen bør friste klanledere i Somalia med penger for å få dem til å godta at somaliere, som tidligere har flyktet fra krig og uro, vender tilbake igjen.

Tvang
Solberg er enig i at det er et stort problem at somaliere blir i Norge til tross for at de har fått avslag på asylsøknaden, men hun vil ikke inngå noen økonomiske avtaler med klanlederne.

- Vi vil ikke tvinges til å forhandle om folk som har rett til å bo i sitt eget land. Det kan føre til utpressing, ved at flere reiser ut for at klanlederne skal få penger, advarer Solberg.

Ingen sentralregjering
Det er umulig å tvangssende somaliere tilbake til sitt hjemland så lenge det ikke er noen sentral regjering i landet, sier Solberg.

- Ingen land i Europa tvangssender somaliere hjem. Det er i dag et problem det er vanskelig å finne en løsning på.

Solberg mener problemene med tilbakevending ikke kan løses av Norge alene, og peker på at dette er satt på dagsorden i EU og i internasjonale organer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere