*Nettavisen* Nyheter.

Solberg i spørretimen: - En avgift man må regne med kommer

I RØDT: Statsminister Erna Solberg (H) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Ap-lederen etterlyser politisk lederskap fra statsministeren.

02.12.15 12:58

Statsminster Erna Solberg (H) deltok onsdag formiddag i den muntlige spørretimen på Stortinget.

Førstemann ut til å stille Solberg spørsmål, var Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han etterlyste nye grep fra regjeringen og statsministeren mot den økende arbeidsledigheten.

- Jeg etterlyser at regjeringen viser politisk lederskap mot den økende ledigheten, sa Støre, og spurte statsministeren om hun planlegger nye konkrete initiativ for å møte den økende ledigheten i tiden som kommer.

- Vi må skape nye jobber på en annen måte i fremtiden, påpekte Solberg.

- Ikke noe vi begynte med i høst

Solberg understreket at regjeringen og samarbeidspartiene nettopp er blitt enige om et statsbudsjett for 2016 for arbeid, aktivitet og omstilling.

- Dette er ikke noe vi begynte med i høst. Vi begynte med det i 2013, og det har skjedd et skifte, sa Solberg i spørretimen.

Hun nevnte mer penger til forskning og utvikling, skattereform og grønn skattekommisjon som konkrete tiltak for å skape jobber.

Men Støre var ikke fornøyd med svaret, og spurte om hvor høy arbeidsledigheten må bli før Solberg vil tenke nytt.

- Det er litt spesielt å høre at det er ingen grep i budsjettet, svarte hun.

Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,6 prosent i november i fjor, ifølge ferske Nav-tall.

- Ap øker utgiftene betydelig

Aps stortingsrepresentant Dag Terje Andersen fulgte opp Støres angrep.

- Nå ser vi at det i mange land går ledigheten nedover, mens i Norge går den oppover, sa Andersen, før Solberg slo tilbake.

- Ap øker de offentlig utgiftene betydelig i sitt budsjett. Det er ikke en oppskrift på nye arbeidsplasser. På lang sikt har Ap et feil svar, sa hun.

Arbeiderpartiet legger i sitt alternative budsjett for 2016 opp til en tiltakspakke mot ledighet på nesten sju milliarder kroner.

Erna: - Flyseteavgiften kommer

Det andre store temaet i onsdagens spørretime, var regjeringens nye flyseteavgift. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lurte på om avgiften vil lide samme skjebne som poseavgiften gjorde.

- Det har jeg lite tro på, slo Solberg fast.

- Vi skal sette en pris på det å forurense. Flyreiser forurenser. Dette er nok en avgift man må regne med kommer, la hun til.

Slagsvold Vedum viste til at ikke alle områder i Norge har jernbane, og er avhengig av et flytilbud - og at NHO kraftig har kritisert avgiften.

Terje Breivik (V) ga Solberg honnør for gode svar, og kritiserte samtidig det han mente var en harselering fra Sp om det grønne skatteskiftet.

- Skal vi klare det grønne skiftet, er vi nødt til å ta disse grepene, påpekte Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.