RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solberg i spørretimen: - En avgift man må regne med kommer


I RØDT: Statsminister Erna Solberg (H) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.
I RØDT: Statsminister Erna Solberg (H) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ap-lederen etterlyser politisk lederskap fra statsministeren.

Statsminster Erna Solberg (H) deltok onsdag formiddag i den muntlige spørretimen på Stortinget.

Førstemann ut til å stille Solberg spørsmål, var Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han etterlyste nye grep fra regjeringen og statsministeren mot den økende arbeidsledigheten.

- Jeg etterlyser at regjeringen viser politisk lederskap mot den økende ledigheten, sa Støre, og spurte statsministeren om hun planlegger nye konkrete initiativ for å møte den økende ledigheten i tiden som kommer.

- Vi må skape nye jobber på en annen måte i fremtiden, påpekte Solberg.

- Ikke noe vi begynte med i høst

Solberg understreket at regjeringen og samarbeidspartiene nettopp er blitt enige om et statsbudsjett for 2016 for arbeid, aktivitet og omstilling.

- Dette er ikke noe vi begynte med i høst. Vi begynte med det i 2013, og det har skjedd et skifte, sa Solberg i spørretimen.

Hun nevnte mer penger til forskning og utvikling, skattereform og grønn skattekommisjon som konkrete tiltak for å skape jobber.

Men Støre var ikke fornøyd med svaret, og spurte om hvor høy arbeidsledigheten må bli før Solberg vil tenke nytt.

- Det er litt spesielt å høre at det er ingen grep i budsjettet, svarte hun.

Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,6 prosent i november i fjor, ifølge ferske Nav-tall.

- Ap øker utgiftene betydelig

Aps stortingsrepresentant Dag Terje Andersen fulgte opp Støres angrep.

- Nå ser vi at det i mange land går ledigheten nedover, mens i Norge går den oppover, sa Andersen, før Solberg slo tilbake.

- Ap øker de offentlig utgiftene betydelig i sitt budsjett. Det er ikke en oppskrift på nye arbeidsplasser. På lang sikt har Ap et feil svar, sa hun.

Arbeiderpartiet legger i sitt alternative budsjett for 2016 opp til en tiltakspakke mot ledighet på nesten sju milliarder kroner.

Erna: - Flyseteavgiften kommer

Det andre store temaet i onsdagens spørretime, var regjeringens nye flyseteavgift. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lurte på om avgiften vil lide samme skjebne som poseavgiften gjorde.

- Det har jeg lite tro på, slo Solberg fast.

- Vi skal sette en pris på det å forurense. Flyreiser forurenser. Dette er nok en avgift man må regne med kommer, la hun til.

Slagsvold Vedum viste til at ikke alle områder i Norge har jernbane, og er avhengig av et flytilbud - og at NHO kraftig har kritisert avgiften.

Terje Breivik (V) ga Solberg honnør for gode svar, og kritiserte samtidig det han mente var en harselering fra Sp om det grønne skatteskiftet.

- Skal vi klare det grønne skiftet, er vi nødt til å ta disse grepene, påpekte Solberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere