OSLO (Nettavisen): Norsk involvering i Syria-konflikten ble tema da statsminister Erna Solbeg (H) stilte i spørretimen onsdag. Spørsmålet var om norsktrente opprørere i Syria kjemper mot syriske regjeringsstyrker. Målet med den norske innsatsen i operasjon Inherent Resolve var å trene styrker i kampen mot IS.

Her kan du følge spørretimen direkte på stortinget.no

Det var tirsdag Klassekampen meldte at opprører som angivelig var trent av norske soldater kjemper mot styrkene til landets president Bashar al-Assad.

- Trent av nordmenn i Syria

Muhannad al-Talla, øverstkommanderende for Den revolusjonære kommandohæren (MaT), sier til avisa at hans gruppe ble trent av nordmenn i Tanf sørøst i Syria, der USA har en base.

Det var Bjørnar Moxnes (Rødt) som tok opp spørsmålet med statsministeren.

Solberg svarte at regjeringen ikke har feilinformert Stortinget, men understreket at man ikke har garanti for hva soldater trent av norske styrker gjør etter at den norske treningen er avsluttet.

Trening i strid med mandatet?

Spørsmålet fra Moxnes var som følger:

- Har regjeringen vært klar over at milits trent av norske soldater driver krig for et regimeskifte i Syria og hva er gjort fra norsk side for å forsikre seg om at denne treningen har vært gjort i tråd med mandatet?

Ifølge Moxnes kan Norge på denne måten ha bidratt til å forlenge krigen og de sivile lidelsene i Syria. Han sa at dette i så fall er et klart løftebrudd fra statsministerens side.

VIDEO: Onsdag møtte statsminister Erna Solberg til spørretime i Stortinget.

Solberg: - Oppdraget ble avsluttet i fjor

Solberg svarte at treningsoppdraget som norske soldater var med på er oppfylt i tråd med den informasjonen Stortinget har fått.

Solberg sa at den operative innsatsen ble flyttet fra Jordan og inn mot Syria og Irak, men at treningen av denne gruppen ble avsluttet 20. oktober i fjor.

- Det har ikke vært trening de siste månedene, sa Solberg.

- Har aldri noen garanti

Hun sa videre at oppdraget er oppfylt i tråd med det hun selv uttalte fra Stortingets talerstol 15. november i 2016.

- Men vi har aldri noen absolutt garanti for hvor lojaliteten til disse lokale aktørene ligger. Spørsmålet her blir hva som har skjedd i etterkant, sa Solberg.

Moxnes viste til avisartikler der lederen den omtalte militsen uttaler at de hele tiden har hatt som mål å styrke Assad.

- Hvis de gruppene som norske soldater trener, går til angrep på Russland sine allierte, er det ganske alvorlig, utalte Liv Signe Navarsete (Sp), som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen, til Klassekampen om saken.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har kalt saken en skandale og mener regjeringen har villedet Stortinget og folket om de væpnede gruppene som norske styrker har trent og støttet.

Støre spurte om helseprivatisering

Spørretimen ble innledet med spørsmål fra Jonas Gahr Støre (Ap) til statsministeren om hun har oversikt over konsekvensene av privatiseringsreformen i helsevesenet.

- Er statsministeren enig i at det nå er skåret til beinet og at det begynner å svekke tilbudet for god pasientbehandling og kvaliteten i fellesskapets sykehus? spurte Støre.

Solberg viste til at sykehusbudsjettene de siste fem årene er økt betydelig og mer enn det man klarte på åtte år med rødgrønn regjering.

– Aktivitetsnivået går opp, ventetidene går ned, sa hun.

Solberg viste også til et løft gjennom de såkalte pakkeforløpene for kreft, psykisk behandling og andre lidelser, samt historisk bygging av sykehus.

– Det krisebildet som tegnes av Jonas Gahr Støre, er ikke riktig, ifølge Solberg.

Les også: Solberg: Vi har forståelse for aksjonen i Syria