Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solberg ønsker samarbeid med Italia om Krekar

Statsminister Erna Solberg, her sammen med finansminister Siv Jensen, ønsker å samarbeide med Italia om Krekar.
Statsminister Erna Solberg, her sammen med finansminister Siv Jensen, ønsker å samarbeide med Italia om Krekar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Statsminister Erna Solberg (H) understreker at samarbeid med allierte land er viktig i kampen mot terror, etter at PST bisto italienske myndigheter med pågripelse av Krekar natt til torsdag.

– Det er jo for det første et leit scenario å se at vi har pågrepet flere personer i en terrorsak mot andre, også må rettsprosessen gå sin vei. Men i utgangspunktet er det ikke noe problem med en utlevering til en straffesak i Italia, sier Solberg til NTB.

Krekar er siktet i Italia for terrorplanlegging. Nå kan han bli utlevert om retten sier ja til begjæringen fra italienske myndigheter. Solberg utelukker ikke utsendelse, noe hun karakteriseres som fint.

Krekar er siktet for terrorplanlegging i Italia. Nå vil Erna Solberg samarbeide med Italia om utlevering.

– Er jo fint

– Jeg kjenner innholdet i avtalen for lite til å gjøre en vurdering av om dette kan være saken som får Krekar ut fra Norge. Det må juridiske myndigheter gjøre. Men om dette betyr at Krekar forlater Norge så er det jo fint, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

– Først og fremst så skal vi samarbeide om arbeid mot terrorangrep uansett hvor det er, men i et land som vi er alliert med er det jo enda viktigere at vi samarbeider godt, sier Solberg til NTB.

Les også: Les også: Krekar: - Nordmenn som tegne Muhammed fortjener å dø


Pågrepet i fengsel

Krekar ble natt til torsdag pågrepet i fengsel og allerede skal Oslo tingrett ta stilling til utleveringsspørsmålet. Første gang norske utlendingsmyndigheter fattet vedtak om å utvise Krekar var i 2003.

– Jeg synes det er viktig at vi får gjennomført utleveringsvedtaket som er fattet for lenge siden. Men dette er en litt annen sak siden det handler om å utlevere til en straffesak i et annet land, ikke å sende ham tilbake til Irak, presiserer Solberg. (©NTB)

Les også: Politiet om Krekar: - Han har ødelagt liv

Fakta: Fakta om Krekar:

Klikk for å åpne faktaboksen

* 59 år gammel kurder fra Nord-Irak. Heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad.

* Født 7. juli 1956. Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* Pågrepet i 2003 og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken ble henlagt blant annet av hensyn til vitnenes sikkerhet, ifølge Økokrim.

* Vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

* Kunne ikke sendes til Irak av frykt for tortur og henrettelse der.

* Dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

* Etter endt soning i januar 2015 besluttet Oslo politidistrikt å tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.

* I februar uttalte Krekar seg i et NRK-intervju om en av kurderne han tidligere var dømt for å true. Politiet så på dette som nye trusler og offentlig oppfordring til straffbar handling.

* 30. oktober ble Krekar dømt i Oslo tingrett til ett og et halvt års fengsel for trusler og til å betale 75.000 i erstatning. Krekar har ikke avgjort om han vil anke.

* Natt til 12. november ble Krekar pågrepet i fengsel, siktet i Italia for terrorplanlegging. Italienske myndigheter krever ham utlevert.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!