Gå til sidens hovedinnhold

Solberg skjeller ut Sanner

Ap er opprørt over Jan Tore Sanners (Høyre) krav om å få se opposisjonspartienes budsjettforslag før eventuelle forhandlinger. - Unge Høyre-kjekkaseri, sier Hill-Marta Solberg.

- Vi synes det er bråkjekt og arrogant av Sanner å komme med et slikt krav. Det svekker hans rolle som ansvarlig for å få statsbudsjettet i havn, sier Aps finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg til TV 2 Nettavisen.

Overrasket opposisjonen

Regjeringen foretok et uventet grep da de la fram sitt forslag til statsbudsjett i går. Mens forhandlingene tidligere begynte kort tid etter fremleggelsen, vil regjeringen nå vente noen uker og først invitere opposisjonen til forhandlinger når de har lagt frem sine egne alternative budsjetter.

Sanner sier at hensikten er å tvinge opposisjonen til å vise hvordan de vil finansiere sine kravlister, men Solberg fnyser at denne forklaringen.

- Sanner og regjeringen vet at vi alltid bruker å synliggjøre inndekningen i forhandlingene, sier hun.

- Ren gambling

Støynivået på Stortinget har vært uvanlig høyt etter kommunevalget. Ap-leder Jens Stoltenberg sa riktignok i dagene før statsbudsjettet ble lagt fram, at han synes at alle nå skal ta det litt med ro, men nå har regjeringen provosert Ap betydelig.

- Det er ganske oppsiktsvekkende at regjeringen stiller et slikt krav, sier Solberg og viser til at fristen for å få vedtatt statsbudsjettet er 20. november når finansinnstillingen legges fram.

- Siste frist for å legge fram budsjettforslaget er 14. november. Vi tar sikte på å ha vår siste behandling av budsjettet 12. november. Regjeringen vil altså bruke bare seks dager på å forhandle. Det viser at regjeringen river med ren gambling med statsbudsjettet, sier hun og betegner Sanner som både klossete og klønete.

- Dette minner om nesten ren Unge Høyre-kjekkaseri. De bare sitter der, og vil ikke forhandle før de ser alle våre kort. Sanner glemmer at han har hovedansvaret for budsjettet, sier Solberg.

- Direkte uansvarlig
Også Frp liker tidspresset som regjeringen har lagt opp til, dårlig.

- Regjeringen har brukt ett år på å lage sitt budsjett. Nå forventer de at vi skal bruke få uker på å legge fram vårt. Det er direkte uansvarlig av regjeringen hvis det viser seg at de ikke vil starte forhandlingene nå. De gir seg selv i så fall veldig liten tid, sier viseformann Siv Jensen i Frp til TV 2 Nettavisen.

Slår tilbake
Jan Tore Sanner slår kraftig tilbake mot Hill-Marta Solberg og Siv Jensens påstander.

- Vi er helt overbeviste om at det blir mindre taktisk spill dersom også opposisjonspartiene viser kort, sier Sanner.

- Så langt har både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet tegnet et bilde av budsjettet som skaper inntrykk av at Norge er et av verdens fattigste land, mens realiteten er at velferden bygges ut videre, fortsetter Sanner, som mener Høyre spilte med helt andre kort sist partiet var Aps situasjon.

- Da Høyre var i opposisjon, la vi frem vårt helhetlige alternativ med både plusser og minuser før 1. november. Jeg synes det er uansvarlig at Arbeiderpartiet bare vil kritisere, sier Sanner.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot