RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solberg: Snur asylsøkere på russergrensen

Asylsøkere med opphold i Russland skal sendes tilbake umiddelbart.
Asylsøkere med opphold i Russland skal sendes tilbake umiddelbart. Foto: NTB scanpix
Sist oppdatert:
- Alle med opphold i Russland skal sendes tilbake.

Statsminister Erna Solberg (H) ber Stortinget raskt endre loven slik at asylsøkere med opphold i Russland, kan returneres raskt.

Etter et hastemøte med de parlamentariske lederne på Stortinget tirsdag, varslet Solberg at hun allerede fredag vil legge fram en lovproposisjon som skal sørge for at asylsøkere med opphold i Russland, ikke lenger skal få sine søknader realitetsbehandlet.

Les også: Solberg åpner for luftbro for asylsøkere

Dermed kan de sendes ut av landet raskt. Loven skal etter planen tre i kraft allerede fredag neste uke. I praksis vil forslaget bety at flyktninger med opphold i Russland, kan returneres ved grensen.

Både Ap, Venstre, KrF, Sp og SV uttrykker forståelse for forslaget overfor NTB og indikerer at de vil gi sin støtte til det.

– Vi har forståelse for at det er behov for å gjøre enkelte endringer i norsk utlendingslovgivning. Og vi kommer til å bidra til at dette blir mulig å få behandlet raskt, sier Aps nestleder Hadia Tajik til NTB.

Les også: Russland: Asylsøkerne skjuler informasjon og villeder om norgesplaner

Instruksjonsrett
Statsministeren har bedt de parlamentariske lederne tilrettelegge for en ekstraordinær hurtig behandling i neste uke.

Lovforslaget skal etter planen legges fram fredag, behandles første gang i Stortinget mandag og annen gang torsdag, slik at det kan tre i kraft fredag neste uke.

Solberg opplyste også at de vil innføre samme instruksjonsrett for departementet overfor Utlendingsnemnda (UNE) som de i dag har overfor Utlendingsdirektoratet (UDI) .

– Alle instrukser og innstramminger vi gjør overfor UDI, vil kunne stoppe opp dersom UNE mener noe annet. Vi må ha full instruksjonsrett på begge nivåer, sier hun.

Les også: UDI betaler 2,3 millioner døgnet for å ha 3000 asylsøkere på hotell

– Konstruktiv dialog
Det nye lovforslaget kommer i kjølvannet av den store tilstrømmingen over Storskog-grensa i Finnmark av særlig afghanske statsborgere som har lovlig opphold i Russland.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier myndighetene har dialog på alle nivåer både med Russland og Afghanistan for å sørge for returer.

Anundsen sier dialogen med russerne er konstruktiv, og sier han ikke ser noen grunn til at Russland skulle nekte å ta imot igjen afghanere som har kommet derfra.

– Vi har en returavtale med Russland, og jeg regner med at de vil følge den opp med den fortolkningen vi har lagt til grunn. Så må vi teste ut og se om de følger opp avtalen, men det er ikke noen grunn til å tro at de ikke skulle gjøre det, sier Anundsen til NTB.

Når det gjelder Afghanistan, sier Anundsen at de jobber på alle nivåer for å få til flere returer.

– Dette er et veldig vanskelig spørsmål, og vi må ha en forståelse for at returspørsmålet er sensitivt i Afghanistan. Vi ser nå på hele det norske engasjementet i landet. Vi har treffpunkter med Afghanistan på veldig mange områder, og det er viktig at de nå forstår viktigheten for oss i å få til effektive returer i den situasjonen vi befinner oss i, sier Anundsen.

Forhandlinger torsdag
Frp og Høyre la mandag kveld fram 15 forslag til innstramming i asylpolitikken. Solberg sier årsaken til at dette lovendringsforslaget ikke kom samtidig, er at et hastevedtak ikke er naturlig å legge inn i et forhandlingsløp på Stortinget.

Dette er ting vi vil ha gjort raskest mulig, sier Solberg.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik sier ballen nå ligger hos Venstre og KrF når det gjelder hva som skal skje videre med de 15 punktene.

– Vi venter på en tilbakemelding fra dem, sier han til NTB.

KrF gjorde det allerede klart fredag forrige uke at de vil ha med alle partiene på Stortinget på forhandlinger, og KrF-leder Knut Arild Hareide sier til NTB at det står ved lag. Ifølge NRK er Venstres svar tirsdag at også de krever at alle partiene deltar.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland oppfordrer nå alle partiene på Stortinget til å komme med sine innstrammingstiltak med tanke på å starte forhandlinger torsdag. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere