*Nettavisen* Nyheter.

Solberg urokkelig om utsending

Foto: Hilde Kristin Dahlstrøm (TV 2 Nettavisen)

Utlendingsdirektoratet ba Erna Solberg om å la 2000 irakiske kurdere som kom til Norge for 4-6 år siden, få bli her siden de nå var godt integrert. Ministeren vil uansett ha dem ut.

Fem år i Norge gir ikke disse personene tilknytning nok til at de får bli, fastslår kommunalministeren.

Utlendingsdirektoratet (UDI) ba i april om at det ble satt sluttstrek for kurderføljetongen ved å gi varig opphold til gruppen. UDI begrunnet det med "sterke menneskelige hensyn", "tvetydige signaler" fra myndighetene og "særlig tilknytning til riket". Utlendingsnemnda mente derimot at de skulle sendes hjem igjen. Solberg har nå bestemt at de skal ut, skriver Stavanger Aftenblad.

Generalsekretær Morten Tjessem i Norsk organisasjon for asylsøkere sier at dette er mennesker som er integrert.

–De kan norsk, og de fleste har jobb. De ville ikke vært noen belastning for samfunnet videre. Men nå tar myndighetene fra dem arbeidstillatelse, bolig og mat i Norge for å tvinge dem hjem, sier Tjessem.

De 2.000 kurdisk-irakiske asylsøkerne som kom til Norge sist på 1990-tallet, fikk midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening, såkalt MUF. Men på grunn av situasjonen i hjemlandet har det blitt et langvarig opphold for dem her i landet.

Samfunnet i Irak er ifølge Tjessem så ustabilt nå at tvungen retur av flyktninger neppe blir aktuelt akkurat nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.