RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Statsminister Erna Solberg sier hun kan stille i høring på Stortinget.
Statsminister Erna Solberg sier hun kan stille i høring på Stortinget. Foto: Terje Pedersen (Scanpix)

Solberg vil stille til beredskapshøring

Sist oppdatert:
Statsminister Erna Solberg (H) sier hun vil møte til beredskapshøring på Stortinget dersom hun blir innkalt.

– Jeg synes det er logisk, sier Solberg til NTB.

– Riksrevisjonens rapport dreier seg ikke om Statsministerens kontor i det hele tatt. Men hvis kontroll- og konstitusjonskomiteen først vil ha svar på hvordan vi jobber med beredskap, bør det jo også stilles spørsmål om hvordan det ble jobbet med slike spørsmål på SMK tidligere, framholder hun.

Mot stemmene til Høyre, Fremskrittspartiet og KrF besluttet kontroll- og konstitusjonskomiteen tidligere torsdag kveld å be statsministeren sørge for å belyse ulike sider ved det såkalte «beredskaps- og sikkerhetselementet» som er opprettet ved Statsministerens kontor.

Ingen andre
Arbeiderpartiets Martin Kolberg som leder komiteen, understreker at statsministeren kan bemyndige en annen statsråd eller en statssekretær til å svare. Men for Solberg er det uaktuelt å ikke stille selv.

– Det er jeg som står konstitusjonelt ansvarlig overfor Stortinget for Statsministerens kontor. Det er ingen andre som da kan sitte i en kontrollhøring og svare på spørsmål om dette, sier Solberg.

Hun mener selv at hun har informert Stortinget godt nok om hva beredskapselementet ved SMK er for noe.

– Ap lever fortsatt i en villfarelse om at dette er snakk om én person, selv om de har fått fire svar fra meg i Stortinget som sier noe annet. Dette handler om at vi har bygget ut flere funksjoner som har bidratt til bedre rådgivning overfor statsministeren, sier Solberg.

Stoltenberg
NATO-sjef Jens Stoltenberg er på norgesbesøk og vil treffe Solberg fredag 5. juni. Dagen etter kan de to altså møtes på nytt, i en høringssal på Stortinget.

– Komiteen avgjør selv hvem den vil invitere. Det vi har sagt er at vi har behov for å stille spørsmål om dette beredskapselementet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Kontrollkomiteen har såkalte mindretallsrettigheter som gjør at Høyre og Frp alene vil kunne be om at Stoltenberg inviteres. Begge partier går inn for dette.

– Tradisjonelt er det svært høy terskel for å kalle en statsminister inn til høring. Men dersom Erna Solberg møter for å belyse forhold knyttet til arbeidet med beredskap ved Statsministerens kontor, er det naturlig at Jens Stoltenberg gjør det samme, sier Høyres Erik Skutle til NTB.

Topptung høring
Det er høyst uvanlig, om det noensinne har skjedd, at Stortinget avholder kontrollhøring på en lørdag. Aps Martin Kolberg mener det er helt nødvendig å behandle Riksrevisjonens rapport før Stortinget tar sommerferie 19. juni.

– Dette handler om befolkningens sikkerhet. Vi har i erindring 22. juli, sier han.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) samt de tidligere Ap-statsrådene Grete Faremo og Knut Storberget er blant dem som er invitert til høringen.

Komiteen vil også høre fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i kraft av at han har ansvaret for landets fylkesmenn. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er invitert sammen med direktøren i Helsetilsynet, fordi disse etatene har tilsynsansvar overfor Justisdepartementet.

DSB-sjef Jon Lea, politidirektør Odd Reidar Humlegård samt departementsråd Tor Saglie i Justisdepartementet er også bedt om å møte. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere