RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Soldater kan fengsles for Facebook-bilder

(Faksimile)
Sist oppdatert:
Bilder og videoer kan være brudd på taushetsplikten.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) lanserer onsdag nye retningslinjer og veiledning for hvordan virksomheter skal forholde seg til nettsamfunn.

- Vi ønsker ikke at sikkerhetsgradert informasjon skal publiseres på nettsamfunn som Facebook og YouTube. Dersom sikkerhetsgradert informasjon blir publisert, er det en trussel i seg selv. All informasjon har en verdi i vårt samfunn. En profesjonell trusselaktør setter sammen informasjon for å nå et mål som for oss kan være vanskelig å se, sier seniorrådgiver i NSM Roar Thon til Aftenposten.

På YouTube finnes det flere videoer som angivelig viser norske soldater i Afghanistan, og på Facebook har flere soldater lagt ut bilder av seg selv i feltet. Militærstraffeloven åpner for inntil seks måneders fengsel hvis man bruker militært utstyr på en måte som medfører sikkerhetsbrudd.

Norske soldater risikerer fengselsstraff hvis de legger ut fortrolig informasjon på nettsamfunn.

- I prinsippet vil det kunne forekomme i Norge også. Etter sikkerhetsloven vil man kunne straffes for å publisere konfidensiell informasjon med bøter eller fengsel inntil seks måneder, selv om handlingen bare var uaktsom, sier generaladvokat i Norge, Arne Willy Dahl, til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere