RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Soldater mot Alta-aksjonister

Sist oppdatert:
Regjeringen ville sette 200 soldater inn mot Alta-demonstrantene i 1979, men Odvar Nordli sa nei.

Soldatene skulle holde vakt, opprette sanitet og drive transport, ikke settes inn direkte mot demonstrantene. Men aksjonen ble altså stanset.

Statsminister Odvar Nordli stoppet aksjonen i tolvte time, melder NTB.

Avsløringen kommer frem i boka «Alta - kraftkampen som utfordret statens makt» av NTB-journalist Lars Martin Hjorthol, som på den tiden jobbet i Klassekampen.

- Jeg ble overrasket over at Forsvaret skulle trekkes inn i så stort omfang og at aksjonen allerede var i gang da den ble stanset. Hadde dette gått som planlagt, kunne det provosert fram mye hardere konfrontasjoner i Alta-kampen. Tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga mener det hadde vært umulig å holde de militante blant samene i sjakk, sier Hjorthol til NTB.

I stedet ryddet politiet opp i lenkegjengen over ett år senere, 14. januar 1981, etter at den første politiaksjonen i Alta, i september 1979, var mislykket.

Over 600 politifolk marsjerte inn på Finnmarksvidda og fjernet 900 demonstranter som hadde lenket seg sammen for å verne vassdraget mot utbygging.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere