- Allerede midt på formiddagen lørdag 11. august kan hele landet få oppleve en flott og fascinerende solformørkelse! forteller astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes.

Solformørkelse om dagen

Da vil månen gli foran solen. Litt avhengig av hvor du bor, vil fenomenet ses mellom 10.30 og 12.

- Solen står på dette tidspunktet høyt på himmelen, og formørkelsen er derfor svært lett å se med solformørkelsesbriller eller annet sikkert utstyr, sier Sannnes og Ødegaard.

Sydvest i Norge blir solformørkelsen liten og kortvarig. På Østlandet vil den bli noe mer fremtredende, men mest tydelig blir solformørkelsen i Nord-Norge. Der vil 20 til 30 prosent av solen bli dekket av månen.

Stjerneskudd på kvelden

Dette skjer samtidig med at jorda flyr gjennom meteorsvermen Perseidene. Meteorene som treffer jorda vil du kunne se som stjerneskudd på natthimmelen. Flest stjerneskudd skal det være natt til 12. og 13. august.

- I år er det nymåne og perfekte forhold for å oppleve svermen på sitt beste med 80-100 flotte stjerneskudd som farer over himmelen hver time på natten. Finn deg et mørkest mulig sted og se høyt på himmelen! oppfordrer Sannes og Ødegaard.

Du kan lese mer om solformørkelsen og hva det er på deres nettsted.