*Nettavisen* Nyheter.

Solgte norske pass

Foto: Morten Karlsen (TV 2 Nettavisen)

Norsk-tamilen (37) kjøpte pass av en politimann i Oslo og solgte dem videre til landsmenn.

29.04.06 11:38

Oslo tingrett har nå dømt mannen til to år og ni måneders fengsel for blant annet menneskesmugling.

37-åringen har forklart at han selv hadde tilknytning til de Tamilsk Tigrene (LTTE) frem til han var 18 år. Han kom til Norge i 1987.

Aktor i saken, statsadvokat Jan F. Glent har ikke kunnet utelukke at mannen kan ha forsynt de tamilske tigrene med norske pass.

Fra dommen i Oslo tingrett heter det også at staten inndrar 297.000 kroner fra mannen - penger de mener stammer fra salg av pass og menneskesmugling.

Kjøpte av politimann
Det var i februar i 2004 at 37-åringen fikk flere blanke pass av en polititjenestemann som egentlig arbeidet med å kontrollere spilleautomater.

Politimannen hadde pengeproblemer, og 37-åringen foreslo at han skulle få en pengesum dersom han skaffet pass. Hensikten med passene var å sørge for at folk på Sri Lanka fikk reisedokumenter.

Politimannen hadde tilgang til pass i bevillingsseksjonen, der han arbeidet.

Etter flere forespørsler, valgte politimannen i februar 2004 å stjele seks pass som han deretter leverte til 37-åringen.

- Han sa han hadde «mektige venner» i Sri Lanka som trengte passene. Jeg tenkte ikke klart da jeg gjorde dette, har politimannen sagt til TV 2 Nettavisen.

Sommeren 2005 tok norsk-tamilen på ny kontakt med politimannen og ba om flere pass.

Suspendert
På dette tidspunktet var politimannen suspendert fra stillingen sin for å ha stjålet penger fra spilleautomater. Han stjal likevel ytterligere tre pass under et besøk hos en tidligere kollega i bevillingsseksjonen.

Politimannen har forklart at han fikk 45.000 kroner fra 37-åringen for alle passene til sammen. Pengene skulle også dekke tidligere lån politimannen hadde til 37-åringen.

Retten mener at 37-åringen har drevet en form for menneskesmugling.

«Han medvirket til dette ved at dokumentene ble benyttet i forbindelse med ulvolig innreise til Norge», skriver retten.

Ved minst tre anledninger skal norsk-tamilen ha mottatt til sammen ni stjålne norske pass fra politimannen og videreformidlet minst tre av disse til andre personer.

Visste at passene var stjålet
«Høyesterett har i flere avgjørelser understreket at menneskesmugling er en alvorlig krenkelse. Dette skal i utgangspunktet straffes hardt», fastslår dommen.

Norsk-tamilien har innrømmet i retten at han mottok pass fra politimannen og at han visste at disse var stjålet. Han nekter imidlertid for å ha drevet organisert virksomhet.

Retten dømte ham likevel for punktet om organisert virksomhet. I tillegg ble 36-åringen dømt for «i rettsstridig hensikt å ha benyttet som ekte eller uforfalsket et forfalsket offentlig dokument», og «for ved trusler eller annen rettstridig adferd å ha opptrådt slik at det var egnet til å påvirke et vitne til å foreta eller unnlate en handling i forbindelse med en straffesak eller medvirket til dette».

Til fratrekk fra dommen på to år og ni måneder kommer 225 dager som han har sittet i varetekt.

Norsk-tamilen må også betale saksomkostninger til staten på 5000 kroner.

- Vi er fornøyd med å ha få fått så og si fullt medhold når det gjelder skyldspørsmålet. Vi tar ellers til etterretning at straffen ble noe lavere enn vi hadde påstått, sier aktor i saken, statsadvokat Jan F. Glent til TV 2 Nettavisen.

37-åringens medtiltalte bror (30) er dømt til 90 dagers fengsel for trusler mot et vitne i en straffesak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.