RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solgte norske pass

Foto: Morten Karlsen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Norsk-tamilen (37) kjøpte pass av en politimann i Oslo og solgte dem videre til landsmenn.

Oslo tingrett har nå dømt mannen til to år og ni måneders fengsel for blant annet menneskesmugling.

37-åringen har forklart at han selv hadde tilknytning til de Tamilsk Tigrene (LTTE) frem til han var 18 år. Han kom til Norge i 1987.

Aktor i saken, statsadvokat Jan F. Glent har ikke kunnet utelukke at mannen kan ha forsynt de tamilske tigrene med norske pass.

Fra dommen i Oslo tingrett heter det også at staten inndrar 297.000 kroner fra mannen - penger de mener stammer fra salg av pass og menneskesmugling.

Kjøpte av politimann
Det var i februar i 2004 at 37-åringen fikk flere blanke pass av en polititjenestemann som egentlig arbeidet med å kontrollere spilleautomater.

Politimannen hadde pengeproblemer, og 37-åringen foreslo at han skulle få en pengesum dersom han skaffet pass. Hensikten med passene var å sørge for at folk på Sri Lanka fikk reisedokumenter.

Politimannen hadde tilgang til pass i bevillingsseksjonen, der han arbeidet.

Etter flere forespørsler, valgte politimannen i februar 2004 å stjele seks pass som han deretter leverte til 37-åringen.

- Han sa han hadde «mektige venner» i Sri Lanka som trengte passene. Jeg tenkte ikke klart da jeg gjorde dette, har politimannen sagt til TV 2 Nettavisen.

Sommeren 2005 tok norsk-tamilen på ny kontakt med politimannen og ba om flere pass.

Suspendert
På dette tidspunktet var politimannen suspendert fra stillingen sin for å ha stjålet penger fra spilleautomater. Han stjal likevel ytterligere tre pass under et besøk hos en tidligere kollega i bevillingsseksjonen.

Politimannen har forklart at han fikk 45.000 kroner fra 37-åringen for alle passene til sammen. Pengene skulle også dekke tidligere lån politimannen hadde til 37-åringen.

Retten mener at 37-åringen har drevet en form for menneskesmugling.

«Han medvirket til dette ved at dokumentene ble benyttet i forbindelse med ulvolig innreise til Norge», skriver retten.

Ved minst tre anledninger skal norsk-tamilen ha mottatt til sammen ni stjålne norske pass fra politimannen og videreformidlet minst tre av disse til andre personer.

Visste at passene var stjålet
«Høyesterett har i flere avgjørelser understreket at menneskesmugling er en alvorlig krenkelse. Dette skal i utgangspunktet straffes hardt», fastslår dommen.

Norsk-tamilien har innrømmet i retten at han mottok pass fra politimannen og at han visste at disse var stjålet. Han nekter imidlertid for å ha drevet organisert virksomhet.

Retten dømte ham likevel for punktet om organisert virksomhet. I tillegg ble 36-åringen dømt for «i rettsstridig hensikt å ha benyttet som ekte eller uforfalsket et forfalsket offentlig dokument», og «for ved trusler eller annen rettstridig adferd å ha opptrådt slik at det var egnet til å påvirke et vitne til å foreta eller unnlate en handling i forbindelse med en straffesak eller medvirket til dette».

Til fratrekk fra dommen på to år og ni måneder kommer 225 dager som han har sittet i varetekt.

Norsk-tamilen må også betale saksomkostninger til staten på 5000 kroner.

- Vi er fornøyd med å ha få fått så og si fullt medhold når det gjelder skyldspørsmålet. Vi tar ellers til etterretning at straffen ble noe lavere enn vi hadde påstått, sier aktor i saken, statsadvokat Jan F. Glent til TV 2 Nettavisen.

37-åringens medtiltalte bror (30) er dømt til 90 dagers fengsel for trusler mot et vitne i en straffesak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere