Solheim fly forbanna på StatoilHydro

Reagerer kraftig på utslippssøknad.

22.01.08 14:51

Miljøvernminister Erik Solheims er fly forbanna på StatoilHydro, som har søkt om å få utvidet utslippstillatelsen fra anlegget på Melkøya.

1,5 millioner tonn CO2
- Jeg er fly forbanna over at vi får en søknad om å et slikt gigantutslipp. Jeg håper og tror at StatoilHydro nå vil gjøre alt som overhode er i deres makt for å hindre at dette utslippet kommer, og for å hindre at det kommer nye slike utslipp sier Solheim til NRK.

StatoilHydro har søkt om å få øke utslippene til 1,5 millioner tonn CO2 og 2200 tonn sot fra fakling. Det er 15 ganger så stort som det omdiskuterte utslippet fra det såkalte testanlegget på Mongstad.

Høyde for overraskelser
Solheim legger vekt på at når det i fremtiden skal bygges ut på norsk sokkel må det tas høyde for de mulige utslippene fra begynnelsen, slik at denne typen overraskelser ikke er mulig.

Han reagerer også sett ut fra planene om å redusere CO2-utslippene generelt i Norge.

- Det er umulig å be det norske folk om for eksempel å kjøre mindre bil hvis StatoilHydro kan tillates denne form for gigantutslipp.

Krever redegjørelse
Olje- og energiminister Åslaug Haga sendte mandag brev til Stortinget der hun redegjør for situasjonen på Melkøya, men StatoilHydros søknad fører nå til krav fra flere av partiene om at hun møter personlig for å orientere om utslippene, melder NTB.

- Hittil har vi vært prisgitt media når det gjelder opplysninger om Snøhvit og Melkøya. Det er på tide statsråden kommer med sin vurdering, sier Høyres energi- og miljøpolitiske talsmann, Ivar Kristiansen.

Lengre oppstartsperiode
Ifølge StatoilHydro er grunnen til de store utslippene at oppstartsperioden for Snøhvit blir lengre enn planlagt. Det er i denne perioden det vil bli avgitt ekstraordinære utslipp.

Det er Statens forurensningstilsyn (SFT) som skal behandle søknaden med Miljøverndepartementet som ankeinstans. SFT vil sende søknaden ut på høring til berørte instanser.

Solheim vil ikke forskuttere hvordan søknaden skal behandles.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.