RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solhjell: - Steinerskolen sjokkerer

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Læren om at kroppsformen avslører personlighet, vekker harme.

Lærere ved norske steinerskoler skal se på barnas ytre trekk for å finne deres personlighet og har fire hovedgrupper å gå etter.

VG avslører den ytreorienterte metoden, som til nå har vært helt ukjent for departementet, tilsynsmyndigheter og ekspertert i pedagogikk.

Se på utseende
Steinerskolens praksishåndbok for lærerutdanning ber studentene være oppmerksomme på ganglang og utseende tidlig i studiet for å «se barnets egenart, temperament og karakter».

«Rudolf Steiner peker på at barndommens egenart henger sammen med at barna bruker nesten alle krefter på å gi sitt legeme og sine legemlige prosesser en individuell formstruktur», heter det i læreplanen.

Dette betyr kroppen, ifølge Steinerskolen:

Tynn og lang kropp: karakteriserer melankolske barn, ofte stille, går litt sakte, litt tungt blikk, ofte opptatt av seg selv og fortiden.

Normal kropp: karakteriserer sorgløse barn, tar lett på ting, lette og smidige bevegelser, livlige øyne.

Utstikkende skuldre: karakteriserer trege barn, sjenerte, slepende ganglag, kraftig kropp, søvnig blikk.

Når hodet nesten synker ned i kroppen: karakteriserer oppfarende barn. sterk vilje, selvsikker gange, energisk blikk.

- Forhistorisk
Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell sier til avisen at han er sjokkert over at lærerstudenter skal bruke praksisperioden på å granske ytre trekk:

- Det er sjokkerende hvis utdanningen baserer deler at læreverket på uvitenskapelige teorier og forhistoriske spekulasjoner om mennesket. Det må være helt forkastelig å bruke denne type teorier, både faglig og menneskelig, sier Solhjell til VG.

Han forventer at skolen tar et oppgjør med praksisen.

- Feil
Steinerskolen sendte torsdag ettermiddag ut en pressemelding, hvor de tilbakeviser påstandene i VG.

«Utsagnet i VG, ledsaget av tegninger og løsrevne sitater, baserer seg på del av et foredrag av Rudolf Steiner. Steiners livsverk i skriftlig form er omgangsrikt, mangfoldig, 100 år gammelt og uegnet til å bruke sitat for sitat. Det gjøres da heller ikke i Steinerhøyskolen. Steinerhøyskolen mener ikke at kroppsform viser personlighet, og en slik tankegang er derfor ikke del av praksisopplæringen».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere