Gå til sidens hovedinnhold

Solkremkrangel: - Jeg trodde det var en spøk

Kjersti Toppe (Sp) vil gjøre solkrem med lav faktor dyrere. Det liker ikke Frp og Høyre.

Mens sola stråler i sør, krangler politikerne om solkrem inne.

Bakgrunnen er at stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) vil øke avgiftene på solkrem med lav faktor, for å forebygge kreft.

I onsdagens spørretime på Stortinget ba Toppe regjeringen vurdere en slik avgift, fordi hun mener for mange smører seg med lav faktor.

Men dette blir ikke godt mottatt hos regjeringspartene, Høyre og Frp.

- Jeg trodde først forslaget var en spøk, men om man ser på Toppes forbuds- og avgiftshistorie, så er dette faktisk et av de mindre kontroversielle forslagene, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) til Nettavisen.

Les også: Slik beskytter du huden mot solskader

- Det blir for dyrt

Bjørnstad frykter snarere at en avgiftsøkning vil føre til at folk smører seg mindre.

- Faren med et slikt forbud er at forbrukerne ikke bruker solkrem i det hele tatt, fordi det blir for dyrt. Folk har forskjellig hud og bruker ulik faktor. Jeg stoler på at folk klarer å regulere dette selv, uten at vi på Stortinget må innføre forbud, påbud eller høye avgifter, sier han.

Frp-politikeren kaller det rett og slett overformynderi.

- Kjersti Toppe og Senterpartiet er Stortingets fremste overformyndere. Dette har nå steget til nye høyder når de vil avgiftsbelegge solkrem, mener Bjørnstad, og viser til flere forbud som har kommet fra den kanten.

- Tidligere har Toppe tatt til orde for forbud mot pappvin, barnefotball, solarium og vinsmaking. I tillegg til at hun jevnlig har etterlyst høyere avgifter på sukkervarer, hevder han, og legger til:

- Trygve Slagsvold Vedum kalte nettopp Siv Jensen for avgiftsdronning. Han burde klargjøre om han støtter forslagene fra sin partikollega før han sprer rundt seg med dronningtitler, sier Bjørnstad.

Les også: Venter nye varmerekorder og høy UV-stråling

Høyre: - Det er jo helt meningsløst

Han får støtte av Høyres stortingsrepresentant Sveinung Stensland, som også slakter solkremforslaget.

- Jeg skyter det ned en gang for alle, og det bør aldri tas opp igjen. Vi ønsker ikke en avgift på solkrem, sier Stensland til Nettavisen.

Stensland viser til at det må innføres en egen avgift eller en egen momsklasse, om forslaget fra Toppe skal gjennomføres.

- Først av alt er det jo helt meningsløst å beskatte solkrem utover momsen, og så er det sånn at vi har meget seriøse parfymerier og apotek som selger solkrem, som gir gode råd til de som kjøper solkrem, sier han, og legger spørrende til:

- Skal man virkelig ha det sånn i samfunnet at man skal bruke avgifter for å regulere enhver adferd?

- Men bakgreppet er jo å hindre kreft, er dere ikke opptatt av det?

- Jo, absolutt. Det kommer snart en egen strategi mot føflekkreft og hudkreft med en rekke tiltak. Og det viktigste er at folk endrer adferd i forbindelse med soling, blant annet ved at man ikke legger seg i sola med vinterblek hud uten å smøre seg, sier Stensland, som også mener at folk må bli flinkere til å sjekke seg for føflekkreft.

Les også: Føflekkreft: Dette er føflekkene du bør være obs på

Toppe: - Usanne ting om hva jeg står for

Toppe selv forsvarer ønsket om en høyere avgift på lav faktor.

- Norge er på Europatoppen i føflekkreft. Det er den mest dødelige kreftformen mellom 30-50 år. Å sole seg med lav faktor viser seg å øke denne kreftrisikoen i forhold til dem som ikke bruker solkrem fordi de tror du er beskyttet, sier Toppe til Nettavisen.

- Jeg har spurt statsråden hva regjeringen vil gjøre med dette, og om de vil vurdere faglige innspill som dette. Jeg har ikke foreslått noe, sier hun, og legger til:

- Om Bjørnstad blir glad over å karakterisere meg, og si usanne ting om hva jeg står for og har foreslått, er det opp til ham. Jeg ønsker ikke bidra til en slik debatt, sier Toppe.

Les også

I Oslo må private sykehjem uten bad legge ned: Her er seks kommunale sykehjem som også mangler bad

Kommentarer til denne saken