RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sommertørken truer vannstanden i norske vannmagasiner


Det er lite vann i Loeselva som går mellom Hokksund og Steinberg i Buskerud etter sommerens mangel på nedbør, i likhet med mange småelver på Østlandet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Det er lite vann i Loeselva som går mellom Hokksund og Steinberg i Buskerud etter sommerens mangel på nedbør, i likhet med mange småelver på Østlandet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Etter årets voldsomme sommertørke må det regne mer i høst enn på 100 år for å nå vanlig fyllingsnivå i norske vannmagasiner.

Den første uka i august var vannstanden i de norske vannmagasinene på 60,9 prosent. Vanligvis er fyllingsgraden på 80 prosent denne tiden av året, skriver NRK.

– Dersom det regner 50 prosent mer enn normalt resten av året, vil det være normale nivå ved årsskiftet, sier seniorrådgiver Gunnar Bartnes i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

I Norge har det kun regnet så mye på høsten ved to anledninger, 1978 og 1983, og da kun på Vestlandet. At hele Norge nå får dobbelt så mye regn i høst, er dermed usannsynlig, tror forsker Helga Tajet ved Meteorologisk institutt.

– Det høyeste som er målt en hel høst for hele Norge, er 40 prosent mer nedbør enn normalt for høsten i snitt, sier hun.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere