Sønnen (1) bortført til Italia

Norsk politi nektet å hjelpe Stine Wikholm, da hennes 1 år gamle sønn ble bortført til Italia av sin egen far.

19.05.06 21:32

Det var etter et samlivsbrudd i mars i år at marerittet begynte for Stine Wikholm. Hun fikk mistanke om at hennes ett år gamle sønn var i ferd med å bli bortført, etter at hennes italienske samboer og barnets far plutselig forsvant lørdag 4. mars.

- Ro deg ned
Politiet i Hordaland ble straks underrettet, og det ble satt i verk mobilsporing på barnets far. Den viste at han hadde kjørt fra Bergen til Halden og alt tydet dermed på at han var på vei ut av landet. Likevel mente politiet det ikke var grunnlag for å sende ut etterlysning, slik at den italienske barnefaren kunne ha blitt stanset før han nådde Italia.

- Jeg fikk beskjed om at det var få ressurser, at jeg måtte roe meg ned og at også politiet trengte å sove i helgene, forteller Stine Wikholm til TV 2 Nyhetene.

Fikk ikke anmelde
Dagen etter ville hun anmelde bortføringen. Politiet nektet først å ta imot anmeldelsen. Da de så tok den imot, viste det seg at anmeldelsen aldri ble registrert.

- Møtet med norsk politi var helt grusomt. For de eneste som kan hjelpe deg i en slik situasjon er politiet. Hvis ikke de stiller opp, hva gjør du da? Du sitter der alene, sier en oppgitt Stine Wikholm til TV 2.

Redningen ble italiensk politi, som tok saken ytterst alvorlig. For da norsk politi ikke ville hjelpe, tok Wikholm skjeen i egne hender og reiste til Italia.

Fant faren
Her anmeldte hun forholdet på nytt. Italiensk politi satte straks i gang tiltak for å finne ut hvor barnefaren og hennes bortførte sønn befant seg, selv om de ennå ikke hadde formelt grunnlag for å gripe inn i saken.

Politiet fant ut at barnefaren oppholdt seg i en by i Sør-Italia. En barnedomstol avgjorde så at barnet skule tilbakeføres til mor og et par timer senere aksjonerte politiet. Ettåringen kunne omsider gjenforenes med moren Stine Wikholm.

Wikholm er sjokkert over norsk politi:

- Hvis politiet ikke reagerer med én gang når det har skjedd en bortføringssak, så kan det være for sent dersom barnefaren reiser til et land som ikke anerkjenner Haag-konvensjonen. Da hadde jeg kanskje aldri sett sønnen min igjen, sier hun.

Tar ikke selvkritikk
Hordaland politidistrikt mener de ikke kunne gjort noe annerledes.

- Vi hadde ikke hjemmel til å etterlyse barnets far, derfor ble kun ettåringen meldt savnet, sier leder av påtaleseksjonen i Hordland politidistrikt, Hildegunn Havsgård til TV 2.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.