Søppelbjørnene kan bli skutt

To isbjørner jakter på mat på søppelfyllinga i Svea på Svalbard.

07.11.08 06:18

MOBIL: Følg været på WAP
Supersøk:Sjekk været hos deg

Helt siden torsdag i forrige uke har samfunnet i Svea vært plaget av ei isbjørnbinne med en stor unge. De har hatt tilhold på søppelfyllinga ved kulldeponiet på Kapp Amsterdam, skriver sysselmannen.no.

De har prøvd å skremme vekk bjørnene flere ganger, men hvis de vender tilbake nok en gang, må de vurdere ytterligere grep. I verste fall kan bjørnene bli avlivet.

Vanskelige jaktforhold
Årsaken til at de har begynt å spise på søppelfyllinga kan være at det ikke er så lett å få tak i mat på Svalbard for øyeblikket.

- De søker etter mat i mangel av å finne annen mat. Isbjørnene jakter jo på sel på isen, men forutsetningen for å få til jakt er dårlig nå i Svea, sier sysselmannsførstebetjent Roar Mordal Hilde på Svalbard til Nettavisen.

Jon Aars, forsker ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø kjenner til problemet.

- Det er ikke noe ukjent fenomen at isbjørn går på søppelfyllinga. Det klart at når det er bra med sjøis og tilgang på sel, så er problemene mindre. Jeg har ikke sett på iskartet nylig, men det ser ikke ut til at det er så mye is der nå, sier Aars til Nettavisen.

Kan skyldes klimaet
Det har også vært problemer med isbjørn på fyllingene tidligere år.

- Vi hadde problemer med det i 2004 også, på en fylling i Longyearbyen, men den fyllingen er ikke i bruk lenger, sier sysselmannsførstebetjent Roar Mordal Hilde.

Om problemet med isbjørnene på søppelfyllinga skyldes klimaendringer synes sysselmannsførstebetjenten det er vanskelig å svare på. På Svalbard er ingen år like.

- Hvis det blir mindre sjøis, så blir problemene større. Men om det er noe unormalt akkurat nå, det er vanskelig å svare på. Det varierer veldig fra år til år, sier Jon Aars.

Kan bli avlivet
I høst har de hatt tre tilfeller på Hopen.

- Den første var en gammel hannbjørn, så da fattet vi vedtak om at den skulle avlives. Han var på dødens rand. Så hadde vi ei binne som ble bedøvd og flyttet. En tredje bjørn stakk på sjøen før vi fikk gjort noe, men det var fattet vedtak om avliving, sier sysselmannsførstebetjenten.

Sysselmannen vurderer nå hva som skal gjøres dersom isbjørnene vender tilbake til søppelfyllinga.

- Det må vurderes. Vi vil nødig avlive, men det må vurderes fra gang til gang og fra stasjon til stasjon. Det er en vurdering som sysselmannen må ta. Når det gjelder bjørner som tar tilhold ved bosetninger, så er det fare for menneskeliv som veier opp, sier Mordal Hilde.

Norsk Polarinstitutt er med på råd før sysselmannen avgjør hva som skal gjøres i slike tilfeller.

- De rådfører seg ofte med oss. Jeg har vært i dialog med sysselmannen senest i dag. Jeg vet at de vil slippe å avlive bjørn, men det kan blant annet være snakk om å bedøve de og flytte de, sier Aars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.