*Nettavisen* Nyheter.

Sør flommer over i vår

NVE forventer større vårflom enn normalt i Sør-Norge.

16.04.08 16:12

De store snømengdene i fjellet i Sør-Norge fører til fare for større vårflom enn normalt. Det skriver Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) på sine hjemmesider.

Mye nedbør
- Vi kan med stor grad av sikkerhet si at det blir større flom enn vanlig i disse områdene, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

Hvor stor flommen blir er avhengig av utviklingen av temperatur og nedbør de nærmeste to månedene.

Høy temperatur gir rask snøsmelting og øker faren for en storflom. Dersom det i tillegg også kommer mye nedbør, vil det føre til flom i steder der det ellers er lite eller ikke noe snø.

De store innsjøene
Særlig i de store innsjøene forventes det 5-års flom flere steder i sør.

Spesielt utsatt er blant annet Numedalslågen, Drammensvassdraget, Gudbrandsdalslågen, Glomma, Trysilelva og enkelte vassdrag i Telemark og på Sørlandet. Også høyereliggende vassdrag på Vestlandet kan få stor vårflom. Her er blant annet Kinso i Hardanger, Vosso og Rauma spesielt utsatt.

Det har kommet betydelig mer snø i høyereliggende strøk i sør enn normalt, og snømengden i høyfjellet kan øke noen uker til.

I Midt-Norge er det mindre snø enn normalt i kystnære områder, mens det er tilnærmet normalt i nord og noe mer enn normalt i øst og i sør.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.