*Nettavisen* Nyheter.

Sørget over tapte soldater

Foto: Torbjørn Kjosvold (Pressesenteret Cold Response)

Generalmajor Kjell Grandhagen holdt i dag minnetale for de to soldatene som mistet livet da en stridsvogn gikk i vannet.

19.03.06 20:37

Kenneth Møller Nyen fra Våler i Solør og Knut Christian Syse fra Tønsberg omkom da en Leopard stridsvogn gikk gjennom isen ved Herjangsfjellet vest for Bjerkvik i Nordland på torsdag.

200 soldater
Søndag ble de minnet av rundt 200 medsoldater på ulykkesstedet. Det ble en sterk seanse for medsoldatene, og spesielt for de som deltok i redningsarbeidet.

Generalmajor Kjell Grandhagen holdt en minnetale ved stedet.

- Tre dager har gått siden stridsvognen sank ned i myrområdet bare noen meter bak meg her, og forårsaket den tragiske og meningsløse ulykken, sa Grandhagen i sin tale.

- Det ble gjort heltemodige forsøk på å berge de to som nå er døde, men på grunn av myrisen over lukene på stridsvognen viste det seg umulig, sa han.

Gransker ulykka
Den ene soldaten døde natt til fredag. Den andre ble brakt kritisk skadd til Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø med helikopter umiddelbart etter at ulykken inntraff, men livet sto ikke til å redde.

Ulykken skjedde under øvelsen «Cold Response».

Oberstløytnant Morten Eggen er utpekt til ny leder for kommisjonen som skal undersøke årsaken til ulykken som skjedde natt til fredag ved Herjangsfjellet.

- Årsaken til at oberstløytnant Morten Eggen overtar etter oberstløytnant Svein Harald Halvorsen er en vurdering i forhold til habilitet. Hans rolle i øvelsen og spesielt oppgave som stridsdommer i nær tilknytning til avdelingen som ble rammet, ble vurdert til å kunne bli problematisk for kommisjonens uhildede arbeid, sier kommandørkaptein Thom Knustad, sjef for pressesenteret under Cold Response i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.