RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sorterer bort norske barn i utlandet

Sist oppdatert:
Norske kvinner drar i hopetall til Danmark for å ta fosterprøver. Der er antall Downs-barn halvert.

Undersøkelsen er strengt regulert i Norge.

- Alle danske kvinner får nakkefoldscanning og duotest. Det er et tilbud fra staten. I tillegg får alle scanning for å avklare mulige misdannelser i 20. uke, sier Lillian Skibsted, overlege ved Ultralydklinikken for gravide i København til Nettavisen.

I Norge er det strenge kriterier for å få disse testene, blant annet en aldersgrense på 38 år. Det medfører at norske kvinner som ønsker å ta denne testen, må ta den på nærmest ikke-lovlig vis på klinikker i Norge som tilbyr dette delvis, eller dra til utlandet for å få tilbudet. Og det er gjerne de mest ressursterke parene som får dette til.

Les også: Tar tvilsomme fosterprøver

Les også: - Sjekker alle avvik

Les også: Krever kartlegging fra Brustad

Bredte om seg
Det var i 2002-2003 at klinikker i København innførte undersøkelsen som kan gi svar på om en gravid kvinne bærer på et friskt barn. I 2005 ble det vedtatt at undersøkelsen skulle være en mulighet for de danske kvinnene som ønsket det.

I tillegg til danske gravide, har klinikken en rekke klienter fra Sverige og Norge.

- Jeg har kanskje mellom 1 og 5 norske gravide i uka, anslår Skibsted. Det innebærer opptil 260 norske kvinner i året bare på denne klinikken.

- De som kommer, kommer utelukkende fordi de ikke kan få duotesten og nakkefoldscanning i Norge, sier overlegen. Hun legger til at det er gjerne de litt eldre norske, ressurssterke, som kommer til klinikken.

Halverte kromosombarn
Hvor viktig er det å få gjennomført denne undersøkelsen?

- Det er veldig viktig, spesielt i forhold til mongoloisme (Down syndrom). I Danmark ble en slik test innført for alle i 2005, tidligere var aldersgrensen 35 år. I Danmark ble det tidligere født rundt 60 barn med mongolisme. Nå er antallet halvert, forteller overlegen.

Hun understreker at dette kun kan skyldes screeningen og ved å se om fosteret har en kromosomfeil.

- Undersøkelsen avdekker feil på tre kromosomer. Ved to av kromosomfeilene, 18 og 13, er barnet ikke levedyktig. En får også avklart om barnet har andre skader - noen barn har for eksempel ikke hjerne. Ved å avklare det så tidlig, slipper mor også belastningen og det dramatiske ved å føde et barn som ikke kan leve, sier hun.

Overlegen sier resultatene av undersøkelsene er svært gode og enestående i forhold til land som Norge.

- Men her i Danmark har alle som driver med scanning en utdannelse med en egen sertifisering, og kunnskapen sjekkes en gang i året. Dermed får vi økt ekspertise, forklarer hun.

Bør få valget
Hun synes Norge bør gå for en lignende ordning som Danmark har.

- Det synes jeg absolutt. Man har sett effekten av det i Danmark. Men det har vært en stor debatt i kjølvannet av dette, sier hun.

I Danmark fungerer det slik at når den gravide kommer til lege første gang, så spør man om kvinnen vil ha informasjon. Så kan kvinnen si nei, dersom hun ikke ønsker det, og få kun fred og ro i sin graviditet. Men de fleste vil gjerne scannes med ultralyd, og de fleste vil ha informasjon, opplyser Skibsted.

Men etter debatten knyttet til dette i Danmark, så er det innført en ordning slik at kvinnen selv må ta initiativ til en slik undersøkelse.

- Den gravide får ikke automatisk sendt en innkalling, men hun må selv oppsøke en undrsøkelse/bestille en tid. Ellers kan det føles som en tvang. Og det ønsker vi ikke, sier hun.

Skibsted mener Norge absolutt bør gå i Danmarks fotspor når det gjelder denne saken.

- Det viktigste er at man har et tilbud, og at kvinnene står helt fritt til å si nei. Norge har mange etiske innvendinger - men det er de gravides eget liv, sier overlegen.

Hun understreker at man ikke kan leve andre menneskers liv.

- Derfor er det slik, at det moderne menneske i dag gjerne sjekker nakkefolden dersom hun vil. Mens hvis hun er mer til det naturlige, så gjør hun det ikke. Det er ganske enkelt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere