Søviknes: – Dette blir nok min siste periode

VETERAN: – Det er på tide at jeg finner ut hva jeg skal bli når jeg blir stor. Jeg kan ikke være ordfører for alltid, sier Terje Søviknes (46). Han har vært ordfører i Os kommune i 16 år og håper på en ny periode. Etter det gir han seg.

VETERAN: – Det er på tide at jeg finner ut hva jeg skal bli når jeg blir stor. Jeg kan ikke være ordfører for alltid, sier Terje Søviknes (46). Han har vært ordfører i Os kommune i 16 år og håper på en ny periode. Etter det gir han seg. Foto: MAGNE TURØY (Bergensavisen)

Terje Søviknes har vært ordfører i Os siden han var 30 år. Nå gir 46-åringen alt for å styre Os i fire nye år. Deretter er det slutt.

– Målet mitt er å få fire år til. Da kan jeg lose E39 mellom Bergen og Os trygt i havn, samtidig som jeg jobber videre med Lyseveien, som vil gjøre et nytt Kokstad mulig midt i ødemarken.

Solbrun, smilende og selvsikkert medgir Søviknes overfor Bergensavisen at han føler seg sikker på at det blir en periode til.

Han tror ikke at Frps svært dårlige meningsmålinger, fallende medlemstall og støyen mellom regjeringen og samarbeidspartiene vil påvirke Frp lokalt.

Frps utstillingsvindu

– Velgerne våre registrerer nok at justisministeren får juling i asylsaken og at vi har kommet dårlig ut av saken om mulla Krekar. Men jeg tror ikke det påvirker innbyggerne i Os i vesentlig grad.

– Dessuten ser vi en tendens de siste ukene til at meningsmålingene er i ferd med å snu.

Os er Frps store utstillingsvindu nasjonalt, noe Søviknes er svært stolt av.

I 1999 ble han for første gang valgt som ordfører i Os. Den gangen doblet Frp sin valgoppslutning fra 18,8 til 36,6 prosent.

Søviknes overtok en kommune med stort underskudd og hvor politikerne i over 30 år hadde diskutert hvor veien til Bergen skulle gå.

Gratis sydenturer

Søviknes trampet inn med knallblå løsninger og lovet gratis sydenturer til pensjonistene, privatisering og stopp for all innvandring. Han dekket blant annet kommunens utgifter med Oskraft.

Han solgte også Os kommunes eiendeler i BKK og investerte det meste på børsen.

Opposisjonen protester ble til musepip.

Ved forrige lokalvalg fikk Frp i Os 37,7 prosent av stemmene bare slått av Austevoll der Frp fikk hele 47,4 prosent.

– Jeg tror at velgerne lokalt vet hva vi står for og at vi leverer, sier Søviknes.

Han viser til overskudd i kommuneregnskapet, kraftig befolkningsvekst, effektiv administrasjon, konkurranseutsetting av tjenester og offentlig-privat-samarbeid i stor skala.

Fornøyd med regjeringen

I fjor ble Søviknes valgt inn i sentralstyret, 14 år etter han trakk seg som nestleder i Frp etter en sex-skandale.

Nå leder han Frps lokalpolitiske utvalg og skal styre lørdagens debatt om lokalpolitikk på Frps landsmøte på Gardermoen.

Han mener det er helt feil å sammenligne Frp i regjering med SV i regjering.

– Vi har fått og får gjennomslag for mye god Frp-politikk. Problemet er at vi ikke har vært flinke nok til å kommunisere det til velgerne våre. Vi fikk for eksempel fjernet arveavgiften som var en kjempeseier, men partiet fikk kritikk for ikke å fjerne dokumentavgiften i samme slengen.

Skuffet over Bergen Frp

Søviknes mer bekymret for hvordan det skal gå med Frp i Bergen etter høstens lokalvalg.

– Det er svært uheldig at Frp har vært med på å øke bompengene og gjeninnføre eiendomsskatten i Bergen. Vi prøvde å forhindre det, sier han og viser til et brev som Hordaland Frp sendte til Bergen Frp.

I brevet understreket fylkespolitikerne at Bergen Frp faktisk gikk til valg på å fjerne eiendomsskatten for privatpersoner.

Brevet ble avsluttet med at dersom Frp ikke klarte å unngå en løsning der eiendomsskatten ikke ble innført, bør Bergen Frp vurdere å trekke seg fra byrådet i Bergen.

Eiendomsskatten ble som kjent innført og Frp sitter fortsatt i byrådet.

– Det er en nødløsning. Jeg skjønner at kommunen trenger penger på grunn av det store vedlikeholdsetterslepet på skolene.

– Jeg mener det hadde vært mulig å hente inn pengene på en annen måte. Jeg ville ha satt i gang et prosjekt for å effektivisere driften på samme måten som vi har gjort i Os. Jeg tror man lett kunne ha hentet inn 500 millioner kroner i en stor kommune som Bergen.

Les flere nyheter fra Bergensavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.