*Nettavisen* Nyheter.

Søviknes-comeback i 2009

Foto: Arash N. Nejad / SCANPIX

Frps Terje Søviknes jobber målrettet for å komme tilbake til rikspolitikken i 2009. Da er tiden moden for at Frp kommer i regjering, spår han.

19.10.04 14:12

Os-ordføreren får bunnplassering på Frp Hordalands stortingsvalgsliste for 2005. Men Søviknes skrinlegger ikke ambisjonene om et rikspolitisk comeback av den grunn.

- Jeg er helt avslappet ved denne korsvei. Men jeg lukker ikke døren for 2009, sier Søviknes til TV 2 Nettavisen.

Utestengt
Nominasjonskomiteen i Hordaland Frp har oppfordret lokallagene til å plassere Søviknes på sisteplass på stortingsvalgslisten for 2005.

Søviknes bekrefter at ikke engang Os Frp foreslår sin egen kandidat på toppen av lista. Ordføreren har selv gitt uttrykk for at han kunne tenke seg å bli innvalgt som vara til Stortinget, men nominasjonskomiteen har stengt Søviknes helt ute.

- Vi har gitt ham et signal om at han skal holde seg i kommunen, sier formann i nominasjonskomiteen, Knut Hanselmann, til TV 2 Nettavisen.

Tålmodig
Søviknes har etter at sexskandalen sprakk i mediene i 2001 arbeidet møysommelig for å gjenvinne tilliten hos velgerne og i sitt eget parti.

Han har lykkes lokalt, og ble i fjor høst gjenvalgt som ordfører i Os fram til 2007. Han fikk samtidig jobben med å lede Frps fylkestingsgruppe.

Den tidligere nestformannen håper innsatsen for Frp lokalt og på fylkesnivå de kommende årene blir kronet med en plass på Stortinget, og gjerne i regjering i 2009.

- Ting tar tid, innser Søviknes.

Brobygger
Frp-politikeren har satset hardt på å gjøre Os til en mønsterkommune for partiet. Nå setter han alt inn på å få til et godt samarbeidet mellom Frp, Høyre og KrF i Hordaland, slik at dette kan bli mønster for et regjeringssamarbeid.

- Jeg investerer mye i å få dette til. Foreløpig går det veldig bra, spesielt samarbeidet opp mot KrF. Det er veldig god stemning, sier han.

De tre partiene danner et borgerlig flertall i Hordaland. Carl I. Hagen blir jevnlig orientert om brobyggingen, bekrefter Søviknes.

- Jeg melder inn til partiledelsen om samarbeidet. De er veldig opptatt av at vi skal lykkes.

Kan ikke overses
Gjennom samarbeidet med KrF og Høyre i Hordaland vil Søviknes demonstrere at Frp kan opptre ansvarlig og seriøst i en flertallsposisjon.

- Frp blir gjerne framstilt som ytterliggående og i opposisjon, men jeg tror det blir vanskeligere og vanskeligere å avskrive oss etter hvert som velgerne ser at det går bra med Frp i posisjon, i blant annet Hordaland, Oslo og Tønsberg.

Planla regjeringsovertagelse
Søviknes spilte en sentral rolle da Frp la planer om å komme i regjering foran valget i 2001. Partiledelsen satte året før som mål at Frp skulle i regjering med Høyre og KrF, og som det het, «om nødvendig med Venstre».

Dette lykkes ikke, og Hagen har moderert ambisjonene foran dette stortingsvalget. Han har gitt regjeringspartiene beskjed om at Frp er villig til å nøye seg med å være med på å danne grunnlaget for en ikke-sosialistisk regjering.

Men i 2009 er tiden moden for at Frp kan komme til makten, tror Søviknes, og da vil han gjerne være med på vinnerlaget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.