Søviknes på vei tilbake til Frp-ledelsen

TILBAKE: Etter skandalen for 13 år siden, var det få som trodde at Terje Søviknes hadde noen særlig fremtid i rikspolitikken. Nå er han tilbake.

TILBAKE: Etter skandalen for 13 år siden, var det få som trodde at Terje Søviknes hadde noen særlig fremtid i rikspolitikken. Nå er han tilbake. Foto: EIRIK HAGESÆTER (Bergensavisen)

Det er 13 år siden Terje Søviknes gikk av som nestleder i Frp. Nå er 45-åringen på vei tilbake i rikspolitikken.

(Bergensavisen): Søviknes kommer direkte fra styremøte i Hordaland Frp. Solbrun og smilende medgir 45-åringen at han gleder seg ekstra til helgens Frp-landsmøte på Gardermoen.

Søviknes er som eneste nye enstemmig innstilt til fast plass i sentralstyret til Frp.

13 år etter Søviknes trakk seg som nestleder, håper ordføreren i Os å få jobbe opp mot partiledelsen igjen.

–Jeg har utrolig lyst til å bidra. Sentralstyret trenger flere som ikke sitter på Stortinget eller i regjering. Jeg tror min lange erfaring som ordfører og fylkespolitiker vil være nyttig, sier han til ba.no.

KRONPRINSEN AV FRP
Før Søviknes gikk av, var han Frps kronprins. Han reiste landet rundt for å bygge partiorganisasjonen. Et ungt politisk talent utenom det vanlige. I 1999 ble han landets første Frp-ordfører i Os. Det samme året ble han også nestleder i Frp.

To år etter måtte Søviknes gå av som nestleder etter å ha hatt seksuell kontakt med en beruset 16 år gammel jente under FpU-landsmøtet.

– Saken ble henlagt som intet straffbart forhold, ikke etter bevisets stilling, sier Søviknes.

Han er tydelig på at dette var en hendelse som ikke skulle ha funnet sted.

– Det tok både partiledelsen og jeg konsekvensen av i 2001.

MEDIEKJØR: Saken i 2001 førte til et hardt mediekjør for Os-ordføreren. Foto: Foto: BA ARKIV


– SKULLE VÆRT UGJORT
Søviknes bestemte seg for å dra tilbake til Os og jobbe hardt for å bygge opp igjen tilliten.

– Det skulle vært ugjort, men episoden har nok bidratt til at jeg i etterkant har blitt mer moden og reflektert. Både som privatperson, men også som politiker.

Søviknes erkjenner at hendelsen alltid vil være en del av historien hans, men håper folk kan se hva han har fått til i Os og hva han står for i dag.

– Da jeg ble ordfører i Os, bodde det 12 000 innbyggere i kommunen. I dag er det over 19 000. Kommunen har hatt en heftig vekst de siste årene, samtidig som vi har klart å holde orden på økonomien selv om vi ikke har noen form for eiendomsskatt.

Os er blitt et utstillingsvindu for Frp-politikk med høy grad av privatisering.

Neste år starter byggingen av E39 fra Bergen til Os. En firefelts motorvei som vil halvere kjøretiden til Bergen.

Os kommune vil vokse i et høyt tempo.

–Innbyggerne er fornøyde. Vi har fått fornyet tillit gjennom femten år. Spør du den jevne osing tror jeg vedkommende vil si at vi holder det vi lover.

TRAKK SEG: Søviknes trakk seg fra alle rikspolitiske verv i januar 2001 etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en beruset 16-årig jente på en fest i Langesund etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom. Foto: Foto: BA ARKIV


FORBIGÅTT AV HOKSRUD
Prosessen med å få Søviknes inn igjen i Frp-ledelsen startet for alvor i høst da Per Sandberg varslet sin avgang som nestleder. Hordaland Frp lanserte Søviknes som en aktuell kandidat. Det var han helt til Sandberg likevel bestemte seg for å fortsette.

– Du var også nevnt som en mulig statsråd?

– Jeg har vært ganske tydelig i mine prioriteringer. Jeg stortrives som ordfører i Os og jeg har en spennende posisjon i fylkespolitikken. Samtidig har jeg to barn som bor halve tiden hos meg. Jeg er ikke veldig lysten på ukependling til Oslo, men jeg vil ikke lukke døren helt. Dersom det hadde vært aktuelt, måtte jeg ha vurdert situasjonen der og da, sier han.

Søviknes var også foreslått til sentralstyret i 2010, men ble da forbigått av Bård Hoksrud.

– Jeg har ikke hørt om noen motkandidater i år, men det er det landsmøtet som helt og holdent skal avgjøre, poengterer han.

FORNØYD MED JENSEN
Mange Frp-velgere river seg i håret når dagens regjering innfører flere bompengeprosjekter enn de fjerner. Valgløftet til Frp var at bompenger skulle fjernes. Likevel er Søviknes svært fornøyd med Frps innsats det første halve året i regjering.

– Vi har fjernet arveavgiften og har satt i gang gode prosjekter innen forenkling og avbyråkratisering. Vi skal huske på at Frp aldri har vært i regjering før, sier Søviknes.


Les flere saker hos ba.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.