Sp-topp reagerer: - Sløvt av politiet

REAGERER: Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) reagerer på at viktig etterforskningsmateriell ble liggende i syv og en halv måned.

REAGERER: Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) reagerer på at viktig etterforskningsmateriell ble liggende i syv og en halv måned. Foto: Bernt Sønvinsen (Senterpartiet)

Senterpartiets justispolitiske talskvinne reagerer på politiglipp i sak om sex-chatting med mindreårige.

13.05.15 21:31

OSLO (Nettavisen): - Det er for sløvt av politiet når en pc med viktig etterforskningsmateriale blir liggende i sju og en halv måned.

Det sier Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge til Nettavisen.

Klinge reagerer på Nettavisens opplysninger om etterforskningsglippen i en sak som handler om mindreårige jenter som ble lurt til å kle av seg foran webkamera.

- Heldigvis ser vi nå et større trykk på denne type overgrepssaker, og det er all grunn til å skryte av politiet for innsatsen på dette området. Dette har vært et satsingsområde. Som politiker i justiskomiteen er jeg opptatt av at det går framover, sier Klinge videre.

Kunne vært avslørt tidligere

Det var under rettssaken mot en overgrepstiltalt 34 år gammel mann i Drammen tingrett sist måned det kom fram at politiet i sju og en halv måned hadde etterforskningsmateriale liggende som avslørte den da mistenktes identitet.

Les saken her: Politiet glemte pc i 7,5 måneder

Fikk jenter til å kle av seg

Politiet fikk i 2012 vite om hvordan en mann hadde lurt en 13 år gammel jente til å utføre seksuelle handlinger foran webkameraet, og det var viktig å gjennomgå materialet på pc-en. Kripos brukte 14 dager på å ta backup av materialet, men beskjeden om at jobben var gjort kom ikke fram til etterforskningsenheten ved Oslo politidistrikt før etter lang tid. Da etterforskerne omsider fikk beskjeden og begynte å jobbe med materialet, tok det ikke lang tid før 34-åringens identitet var kjent. I mellomtiden hadde mannen hatt kontakt med 63 jenter på internett. Disse hadde han ifølge tiltalen også fått til å kle av seg.

Dom i saken er ventet denne måneden.

- Utrolig beklagelig

Advokat Runa Elin Kosberg, som er koordinerende bistandsadvokat for flere av de fornærmede i saken, karakteriserer politiets glipp som beklagelig, men understreker at de lovbruddene det er snakk om i saken uansett er tiltaltes ansvar.

Klikk på bildet for å forstørre.

NETTVERK: 34-åringen var én av fem tiltalte i en større overgrepssak som har gått i Drammen tingrett denne våren. Mannen tok opp video av unge jenter og delte videoene med de andre i nettverket. Foto: Drammens Tidende


- Hvis politiet allerede hadde materiale tilgjengelig som kunne ført til en pågripelse tidligere, er det utrolig beklagelig overfor de jentene som ble rammet. Samtidig er det viktig å understreke at dette jo er tiltaltes ansvar, sier Kosberg til Nettavisen.

34-åringens forsvarer Dag Svensson ønsker ikke å gi noen kommentarer til saken nå, men sier de nå avventer dom i saken.

Høyere prioritert i dag

Påtaleleder Beate Brinch Sand har beklaget det som har skjedd.

- Hvis vi hadde hatt navnet på gjerningsmannen, ville vi sett at mannen var anmeldt for tilsvarende saker i Romerike, og saken ville blitt oversendt til Romerike politidistrikt mye tidligere, men det hadde vi altså ikke, sier hun.

Brinch Sand sier mye har skjedd med etterforskning av elektroniske bevis siden 2012 og sier oppgaver tilknyttet elektroniske enheter i straffesaker i dag er høyt prioritert.

Mens de i 2012 overlot all dataanalyse til et eget avsnitt, har avsnittet i dag noen utvalgte politietterforskere som er kurset til å utføre undersøkelser av digitale spor, og forfølge disse.

- Avsnitt for seksualforbrytelser har også det siste året inngått et tettere samarbeid med Datakrimenheten Oslo. Datakrimenheten er nå tidligere involvert i sakene og saksbehandlingstiden er redusert, sier Brinch Sand.

Ser på chatting med alvor

Politiet ser alvorlig på denne typen overgrep mot barn med chatting av seksuell karakter via internett og peker på at dette lett kan utvikle seg til mer alvorligere straffbare forhold.

Fordi disse personene gjerne har kontakt med flere personer på nett, er rask behandlingstid også forebyggende i slike saker.

- Lang saksbehandlingstid er uheldig i alle saker, særlig når man står overfor alvorlige kriminalitet som seksuallovbrudd, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.