*Nettavisen* Nyheter.

Sp-Vedum vil ha bredt samarbeid om asylpolitikken

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil ha et bredt politisk forlik i asyl- og flyktningpolitikken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Partiene på Stortinget må legge programmene til side og samarbeide om et bredt politisk forlik om asyl- og flyktningpolitikken, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

26.10.15 10:10

– Akkurat nå er det Erna Solberg og Siv Jensen som sitter i regjering, men etter 2017 vil det kanskje være andre. De valgene vi tar nå, vil få innvirkning på mange, mange stortingsperioder framover, sa leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet under NRKs Politisk kvarter mandag morgen.

Han poengterer nytten av en langsiktig og stabil asyl- og flyktningpolitikk på tvers av partigrensene, og viser til tradisjonen om å inngå slike forlik i saker som er av stor nasjonal interesse – som klima, pensjon, skatt og barnehage.

(Saken fortsetter under.)


Nå bør stortingspolitikerne igjen legge partipolitikken til side, ber han og sier «vi må tørre å forholde oss til den virkeligheten vi står i». Temaet vil stå sentralt når partilederen taler til landsstyremøtet i Sp mandag.

Siv Jensen «veldig glad»

Fremskrittsparti-leder og finansminister Siv Jensen er «veldig glad for at Vedum er innstilt på å bidra til kloke løsninger». Hun registrerer dessuten at Sp og Frp allerede nå synes å komme hverandre i møte, og framhever forslaget om innvandringsregulerende tiltak. I det politiske språket betyr det som oftest innvandringsbegrensende tiltak.


(Saken fortsetter under.)


De to partilederne synes også enige om behovet for en hurtigbehandlingsordning for raskt å returnere asylsøkere som har fått avslag.

Vedums etterlyser også «kraftfulle tiltak for integrering».

– Vi skal videreføre våre humanitære tradisjoner i et slikt politisk forlik, men vi må samtidig ikke undervurderende utfordringene veldig stor innvandring på kort tid skaper. Vi må sjekke hvordan dette skal være bærekraftig overt tid, sier Vedum.

Hareide: – Konstruktivt

Leder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti kaller Vedums utspill konstruktivt, men påpeker at det er til dels svært store politiske forskjeller mellom partiene i disse spørsmålene.

For KrF er det uansett uaktuelt å gå med på en politikk som bryter med Norges internasjonale forpliktelser og menneskerettighetene.

– Men jeg har ikke hørt om noen som mener det er et mål i seg selv at det skal komme flest mulig til Norge. De som har et beskyttelsesbehov skal tas godt imot. Men poenget er at hvis det kommer flere som ikke har beskyttelsesbehov, så fortrenger det de som faktisk har et reelt behov, sier Hareide. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.