RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sp vil ha luftbro mellom mellom Kirkenes og asylsøkerns hjemland

Partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet foreslår en luftbro fra Kirkenes til asylsøkernes hjemland.
Partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet foreslår en luftbro fra Kirkenes til asylsøkernes hjemland. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Senterpartiet foreslår å opprette en luftbro fra Kirkenes direkte til hjemlandene til dem som har ubegrunnede asylsøknader. Situasjonen er ekstraordinær og alvorlig, mener partiet.

Senterpartiet la tirsdag fram et representantforslag i Stortinget om strakstiltak for å håndtere den sterkt økende asyltilstrømningen ved grenseovergangen på Storskog i Finnmark. 

Forslagsstillerne er partileder Trygve Slagsvold Vedum, parlamentarisk leder Marit Arnstad og stortingsrepresentant Heidi Greni.

Ut etter 48 timer

– Situasjonen i Sør-Varanger er alvorlig og ekstraordinær. Både Sør-Varanger kommune og Øst-Finnmark politidistrikt har gjentatte ganger bedt om at det raskt settes inn større statlig innsats, og nå må staten tre støttende til, sier Vedum.

I tillegg til luftbroen vil Senterpartiet ha et eget UDI-kontor på Storskog som innen 48 timer kan sende tilbake dem som ikke har rett til asyl i Norge.

– Det vil sikre hurtig uttransportering av personer som ikke har rett til opphold i Norge, sier Vedum, som understreker at nasjonale hensyn nå fordrer raske og konstruktive løsninger, og at staten har et ansvar for situasjonen.

Statens ansvar

– Staten må selv iverksette nasjonale tiltak samtidig som det ytes hjelp til kommunen i den krisen vi nå ser i Sør-Varanger, sier Vedum.

Selv om det kommunale apparatet i Sør-Varanger arbeider på spreng, er det ikke skalert til å takle utfordringer av den typen vi nå ser, slår Sps parlamentariske leder fast.

– Kontrollen med grensepasseringer er i siste instans norske myndigheters ansvar, og Senterpartiet regner med at regjeringen til enhver tid besørger effektiv norsk grensekontroll, sier Marit Arnstad. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere